7 най-ефективни начина да ускорите своя WordPress уебсайт

7 най-ефективни начина да ускорите своя WordPress уебсайт - Project Yordanov Блог

Защо скоростта на зареждане на един уебсайт е важна?

Когато посетим даден сайт, ако той зарежда по-бавно отколкото очакваме, ние бързо започваме да губим търпение и не след дълго го напускаме. За един собственик на уебсайт това означава покачване на степента на отпадане и още един загубен шанс за реализация на нов клиент за бизнеса.

Сега повече от всякога скоростта на зареждане на вашия уебсайт е от ключово значение за неговата ефективност. Очакванията на потребителите стават все по-високи и собствениците на уебсайт е нужно да покриват тези очаквания. Независимо дали имате корпоративен уебсайт или онлайн магазин, инвестицията в по-бързо зареждане е една от най-добрите, които можете да направите за вашия онлайн бизнес.

За да тествате скоростта на вашия WordPress сайт, можете да използвате безплатен инструмент като GTMetrix, Pingdom или Page Speed Insights.

1. Високата скорост осигурява впечатляващо потребителско преживяване

Както споменахме по-рано, когато клиент или посетител отвари вашия уебсайт за първи път, той очаква да се зареди бързо – в рамките на 2-3 секунди.

Имайте предвид, че първите впечатления са жизненоважни за бизнеса в онлайн пристранството. Скоростта играе решаваща роля за това как публиката възприема вашия бранд в мрежата.

Може би всички бихме се съгласили, ако кажем, че по-бърз уебсайт ще бъде считан за по-надежден и професионален.

Обратно, бавният уебсайт е най-вече досаден за потребителите. Повечето потребители напускат незабавно и предпочитат да посещават други, по-бързи уебсайтове, които отговорят на техните изисквания. Обръщането на това негативно впечатление може да бъде и е едно от големите предизвикателства пред онлайн бизнесите.

Поддържането на скоростта на зареждане бърза гарантира, че вашия уебсайт ще осигурява едно впечатляващо потребителско преживяване. По този начин, вие ще сте една стъпка напред към реализацията на нови потенциални клиенти.

2. Скоростта влияе върху класирането на вашия уебсайт

Широко известно е, че за Google бързината на зареждане играе ключова роля при класирането на уебасайтовете в резултатите от търсене. Основната мисия на Google е да предоставя най-качественото съдържание на един потребител. Именно заради това, уебсайтове, които зареждат бързо, ще бъдат с една стъпка напред в своето класиране.

Така че, ако вашият WordPress уебсайт е достатъчно оптимизиран, за да зареждат бързо, това вероятно ще доведе до ръст на органичния ви трафик, което е много важно за всеки бизнес.

3. Скоростта влияе върху вашите реализации

Не преди дълго, обяснихме в нашия блог какво представлява процентът на реализация на всеки уебсайт. Важното тук е, че вашите клиенти или посетителите ще спрат да се връщат към вашия уебсайт, ако той не задоволява техните нужди. Това включва и бързината на зареждане.

Никой онлайн бизнес не иска да губи потенциални клиенти.

Ако вие имате онлайн магазин, то скоростта на зареждане е от особено важно значение, защото всяка секунда повече или по-малко може да окаже влияние върху вашите печалби.

За да може вашия уебсайт да бъде максимално ефективен в своите цели е нужно той да зарежда максимално бързо.

Ако вие имате WordPress сайт или WooCommerce магазин, то лесно можем да кажем, че ако го претрупаме с разширения и неправилно се придържане към най-добрите практики, това може да доведе до бавно зареждане.

В тази статия ще споделим с вас седем от най-ефективните начини за ускоряване на вашия WordPress сайт. Ако следвате тези съвети, те ще ви гарантират, че вашия WordPress уебсайт предоставя лесно и удобно намиране на информация и ще поддържате професионален имидж в интернет пространството.

Съдържание на този наръчник

Изберете добър хостинг доставчик - Project Yordanov

1. Изберете добър хостинг доставчик

Проблемът

Вашият избор на хостинг доставчик и на плана, на който се намирате, имат огромно влияние върху скоростта на вашия уебсайт. Повечето хостингови компании предоставят няколко различни видове хостинг:

  • Споделен хостинг;
  • Специализиран WordPress хостинг;
  • Виртуален сървър.

Важно е да изберете план, който да съответства на вашите бизнес нужди.

А) Споделен хостинг

При споделения хостинг, вашият уебсайт споделя едно сървърно пространство, заедно с други уебсайтове. От една страна, това означава, че месечната или годишна такса към доставчика е по-ниска.

От друга страна, обаче, ако един от уебсайтовете получи повече трафик, това може да се отрази и на останалите, като окаже негативно влияние върху тяхната производителност или бързина на зареждане.

Б) Специализиран WordPress хостинг

Предимството на този вид хостинг план е, че получавате сървър, който е настроен за максимална производителност за платформата WordPress. Като собственици на WordPress уебсайт, този хостинг план е най-препоръчителен.

Някои други плюсове са, че много хостингови компании предлагат също автоматични резервни копия, централизирано управление на WordPress уебсайта и помощ при проблем с платформата.

В) Виртуален сървър

Виртуалният сървър е една обособена машина, която да бъде използвана само от един уебсайт или от по-малка бройка уебсайтове. Този вид хостинг план се препоръчва за по-големи уебсайтове, които имат повече съдържание и повече регулярен трафик. С този план вие ще си гарантирате, че имате достатъчно ресурси, за да поемете нивата на трафик и да не правите компромис със своята производителност.

Решението

За да сте сигурни, че имате солидна основа за развитие, изборът на хостинг доставчик е един от най-важните. Ние от Project Yordanov препоръчваме услугите на SuperHosting като доверен партньор. SuperHosting предлагат специализиран хостинг за WordPress сайтове, с което можете да сте сигурни, че сървърът ви ще е настроен за оптимална работа на вашата платформа.

Използвайте бърза WordPress тема - Project Yordanov

2. Изберете бърза и качествена тема

Проблемът

При работата с WordPress бихте могли да използвате готова тема, която да ви служи като основа за уебсайта, който искате да създадете. Можете да намерите някои доста бляскави и добре изглеждащи теми, но самите те често са претрупани с функционалности, които не са ви нужни. 

Също така, не малка част от тези теми не са разработени по най-оптималния начин за производителност и това може да забавя работата на вашия уебсайт.

Решението

Вместо да избирате тема, която е препълнена с функционалности и лъскави джаджи, е добре да се насочите към тема, която е по-минималистична, но за сметка на това е с основен фокус към бързо зареждане.

Някои теми, които можем да ви препоръчаме да използвате, са:

Плъгин за кеширане на съдържанието - Project Yordanov

3. Използвайте плъгин за кеширане на съдържанието

Проблемът

Съдържанието и страниците в WordPress са „динамично“ генерирани. Това означава, че всеки път, когато потребител иска да разгледа вашия уебсайт, той трябва да изтегля наново HTML съдържанието.

Този метод си има своите предимства, включително спестяване на пространство на сървъра и позволяване на динамично съдържание на уебсайта. Но основният проблем, е че по този начин се отнема повече време и енергия, отколкото да се изпраща предварително запазена уеб страница. Това представлява и кеширането на един уебсайт.

Решението

Един от най-популярните методи за решаване на този проблем е използването на плъгин за кеширане на съдържанието. Плъгинът за кеширане ще съхранява окончателната версия на вашия сайт за всички бъдещи посетители. Това означава, че вашият WordPress няма да има нужда да го генерира за всеки следващ човек, който разглежда сайта.

Някои от най-популярните плъгини за кеширане са:

Компресиране на изображенията - Project Yordanov

4. Компресирайте изображенията си

Проблемът

Използването на изображения е повече от препоръчително, ако искате да задържите и ангажирате потребителите на сайта си. Въпреки че вашият сайт може да съдържа много красиви изображения, често те могат да бъдат твърде големи като размер и да отнемат твърде много време, за да бъдат изтеглени от крайния потребител. Това пряко влияе върху общото зареждане на вашия WordPress сайт и може сериозно да го забави.

Решението

Добра идея е да оптимизирате тези изображения, за да постигнете бързо време на зареждане на страницата. Има няколко начина, по които можете да оптимизирате вашите изображения, включително компресиране, добавяне на алтернативен текст и заглавия, и създаване на карта на сайта само за тях.

За автоматично компресиране можете да използвате безплатен WordPress плъгин като Smush. Цялата компресия е „без загуби“, което означава, че няма да забележите никаква разлика в качеството на изображенията, но техния размер ще бъде намален.

Ако не искате да използвате плъгин за компресиране, можете да го направите ръчно. Бихте могли да използвате Photoshop или други инструменти за редактиране на изображения, за да намалите техния размера. 

Можете също да използвате онлайн инструменти като TinyPNG или ShortPixel, за да ги компресирате и намалите размера им.

Премахнете неизползваните разширения и теми - Project Yordanov

5. Премахнете неизползваните теми и разширения

Проблемът

Често WordPress сайтовете имат налични твърде много ненужни разширения и теми. Това означава, че при всяко ново зареждане се изтеглят всички нужни скриптове на всеки плъгин, който използвате. По този начин вие добавяте още време към цялостното зареждане на сайта си.

Решението

Нашата препоръка тук е да използвате само най-важните разширения за функционалността и визията на вашия сайт. Всичко друго е ненужно и може да бъде премахнато. Преценете кои са тези разширения и теми, които няма да използвате, и ги премахнете.

За да премахнете разширения отидете в Разширения и под всяко от тях изберете първо Изключване, а след това Изтриване.

За да премахнете теми, отидете на Изглед > Теми и от там можете да изберете темата, която да изтриете.

Поддържайте своя уебсайт актуализиран - Project Yordanov

6. Поддържайте своя уебсайт актуализиран

Проблемът

Една от най-честите причини за бавен уебсайт е, че собствениците пренебрегват регулярните актуализации, почистването на базата данни или ъпдейт на цялостната система. Всеки WordPress сайт представлява система от компоненти, които работят помежду си. При налична нова актуализация, това означава, че даден компонент може да започне да използва своята по-нова версия, което в 99% от случаите е препоръчително.

Решението

Следетете кога излизат нови актуализации на вашите плъгини и теми. Веднъж седмично можете да ги обновявате, като така ще си гарантирате, че уебсайтът ви не само използва последните версии на своите компоненти, но и че няма вратички за хакери от стари версии.

Някои от актуализациите, за които да следите, са:

  • актуализация на цялостната WordPress система;
  • последната версия на PHP;
  • актуализации на теми и разширения;

Актуализациите на вашите теми и разширения биха се показвали автоматично от менюто Табло > Обновления.

Оптимизирайте своята база данни - Project Yordanov

7. Оптимизирайте своята база данни

Проблемът

Едно от предимствата при работата с WordPress е, че автоматично ви се запаметяват резервни копия на вашите чернови при публикациите, страниците и други видове съдържание. Недостатъкът е, че вашата база данни бързо може да се напълни с ненужни копия, неодобрени коментари и изхвърлени елементи, които няма да използвате.

При малките уебсайтове това едва ли би представлявало проблем. Но ако имате по-голям уебсайт или онлайн магазин, всяка секунда при бързината на зареждане е важна и затова е нужно да не пренебрегвате почистването на базата данни.

Решението

Разширения като WP-Optimize, Advanced Database Cleaner и WP-Sweep могат да ви улеснят работата при почистването и оптимизиранието на вашата база данни.

С помощта на тези плъгини можете да настроите регулярно вашата база данни да бъде почиствана и оптимизирана. Това ще ви помогне, като поддържа вашите процеси бързи и оптимално настроени. 

Важно нещо, което трябва да знаете, е да направите резервно копие на вашата база данни преди това. За тази цел, можете да използвате разширението Updraft Plus.

Започнете с ускоряването на вашия WordPress сайт

Ако вашият WordPress сайт зарежда бавно, можете да приложите съветите, които описахме в тази статия. Първото нещо, което е нужно да направите, е да тествате скоростта.

След като получите обратна връзка от споменатите инструменти (ние в Project Yordanov използваме GTMetrix), започнете да прилагате на практика решенията от тази статия.

Ако имате някакви затруднения или искате да ни покажете позитивните резултати от тези стъпки, можете да ни пишете директно. Ще се радваме да чуем обратна връзка от вас!

Имате още въпроси?

Можете да зададете своите въпроси, като ни пишете директно на hello@projectyordanov.com. Ние ще се радваме да отговорим на Вашия въпрос и да Ви бъдем полезни.

Интересувате се от направата на уебсайт за Вашия бизнес? Разгледайте повече за уеб-дизайн услугите, които предлагаме, и се свържете с нас.

About The Author

Scroll to Top