Лесна поддръжка за Вашия WordPress уебсайт – следвайте тези стъпки всяка седмица, месец или тримесечие

Поддръжка на WordPress сайт - Project Yordanov Blog

За да може Вашето онлайн присъствие да се развива и да Ви помaга, е нужно да поддържате Вашият уебсайт в неговото най-добро състояние.

Какво означава това?

 • Сигурен, бърз и защитен
 • Изряден откъм технически грешки
 • С точна и конкретна информация

Всъщност, това не е толкова трудно колкото изглежда. Създадохме специално за Вас този контролен списък – за седмицата, месецата, тримесечието и годината. Целта му е да Ви помогне с насоки за лесна поддръжка на Вашия WordPress сайт.

Има много позитивни предимства в изграждането на уебсайт и вашият успех зависи от не малко фактори. Но един от тези фактори често остава пренебрегнат – правилната поддръжка.

Всички WordPress уебсайтове изискват поне минимално ниво на поддръжка, за да бъдат защитени и добре функциониращи. И въпреки това, тези неща не трябва да бъдат трудни за изпълнение технически, ако знаете точно какво трябва да направите.

По-долу ще намерите всички задачи, които ние в Project Yordanov, правим всяка седмица, месец, тримесечие и година при поддръжката на нашите клиенти.

Вижте какво включват те и как можете и Вие лесно да приложите тези съвети, за да поддържате своя WordPress уебсайт!

Седмичен контролен списък за поддръжка на Вашия уебсайт:
Вашите задачи за седмицата

Поправете счупени линкове

Счупените линкове (връзки) или грешките 404 са нещо, на което всички ние сме попадали. Това са страниците от всеки уебсайт, които ни известяват, че това, което търсим, го няма. Помислете, колко добре е това за потребителското преживяване на някой ваш потенциален клиент?

Счупените линкове правят лошо първо впечатление на всеки потребител. Именно заради това е добре всяка седмица да проверяме дали имаме такива страници или линкове на нашия уебсайт. Добре е да ги поправите, преди някой потребител да е попаднал на тях.


Как можете да проверите за такива грешки?

Проблемите със счупени линкове или страници, водещи към грешка 404, са от особено важно значение за Вашето класиране в резултатите на Google. За да проверявате дали имате подобни линкове във вашия уебсайт, можете да използвате инструмент като Google Search Console

GSC е безплатен инструмент, разработен от Google. Той може да бъде използван от всеки собственик на уебсайт, за да наблюдава активността в своя уебсайт, както и да идентифицира подобен тип проблеми като счупени връзки.

След като установите счупен линк (връзка) на вашия уебсайт, ето какво можете да направите:

 • Проверете да видите дали това не е просто правописна грешка в текста на връзката.
 • Ако няма правописна грешка, а просто вече нямате подобно съдържание като това, можете просто да създадете пренасочване от тип 301. Това автоматично ще пренасочва Вашите потребители и Google към различна и съществуваща страница. С това Вие няма да загубвате повече този трафик към Вашия уебсайт.
 • Можете също така да подмените счупената връзка с вече съществуваща страница.

Актуализирайте цялостната система и отделните разширения

При използването на WordPress е добре да обновявате цялостната система и отделните разширения при нова актуализация на софтуера.

Например, голяма част от функционалностите на Вашия уебсайт произлизат от разширенията, които използвате. Често създаделите на тези разширения обновяват своите разработки и тогава се появява нов ъпдейт на софтуера.

Всяка седмица е добре да проверявате дали има новоизлязла версия на WordPress системата, и нейните разширенията. Регулярните актуализации помагат на вашия уебсайт да е защитен, като намаляват вероятността той да бъде хакнат, поради остарял софтуер.

Въпреки това, някои ъпдейти, след като бъдат направени, могат да променят облика или функционалността на вашия уебсайт. Затова, след като направите актуалзациите, проверете своя уебсайт, за да се уверите, че всичко работи нормално.

Уверете се, че Вашите контактни форми работят правилно

Много от бизнесите онлайн разчитат на своите контактни форми, за да могат потенциални клиенти да се свържат с тях. Ако тези форми не работят правилно, вие може да загубите част от новите си клиенти.

За да се предотврати подобен сценарий, всяка седмица проверявайте и тествайте своите контактни форми.

Уверете се, че работят както се очаква, като изпратите на себе си тестова информация. Вижте дали тя пристига при Вас в подходящия формат и дали има някакви неочаквани грешки.

Правете резервно копие на Вашия уебсайт

Наличието на резервно копие на вашия уебсайт е една от най-сигурните защити и предпазни мерки, които може да предприемате срещу технически проблем или хакерска атака.

Дори и при по-малките сайтове, резервното копие гарантира, Вие лесно можете да върнете обратно версията на сайта си, ако нещо се обърка.

Ако вашия уебасайт използва WordPress, най-лесния начин за създаване на резервно копие е с разширението Updraft Plus+. Това е ено от най-използваните разширения и е напълно безплатно. 

С него лесно можете дори да настроите честотата на създаване на автоматични резервни копия на вашия уебсайт. Като го зададете на ‘Седмични копия’, вие можете да сте сигурни, че всяка седмица, Updraft Plus ще създава за Вас резервни копия на Вашия уебсайт. При нужда, лесно можете да ги използвате, за да възстановите Вашия уебсайт.

Клиентите, които се възползват от един от плановете за поддръжка на Project Yordanov, получават автоматични всекидневни или седмични резервни копия на своя уебсайт.

Проверявайте Google Analytics и Google Search Console

Google Analytics и Google Search Console са два безплатни инструмента създадени от Google, които можете да използвате, за да следите важна информация за развитието на Вашия уебсайт.

С Google Analytics можете да:

Google Analytics е услуга за уеб анализ, която предоставя статистика и основни аналитични инструменти за маркетингови цели. Google Analytics е напълно безплатен инструмент, предоставян от Google за всеки собственик на уебсайт или приложение.

 • Позволява Ви да проследявате различни статистики като: прекарано време, брой потребители, и други.
С Google Search Console можете да:

Преди сегашното му наименование, Google Search Console се е казвал Google Webmaster Tools. Този безплатен инструмент ви предоставя важна информация, която да използвате, за да подобрите своето класиране в резултатите на Google.

Месечен контролен списък за поддръжка на Вашия уебсайт:
Вашите задачи за месеца

Прегледайте ефективността на уебсайта си

Тук продължаваме директно от последната точка на седмичната поддръжка. Имайки предвид каква е целта на Вашия уебсайт, можете да разберете как и дали той се представя ефективно в онлайн пространството.

SEO – Оптимизация за търсачки

За SEO анализ, можете да използвате Google Analytics, за да прегледате ефективността на вашия уебсайт. Тук е добре да се фокусирате върху най-важните си страници – страницата с Контакти, продуктовите Ви страници, страниците за Услуги.

Ето някои важни показатели:

 • Проверете за необичайно високи проценти на отпадане (изход) на ключовите за Вас страници.
 • Проверете за спад в процентите Ви на реализация
 • Проверете за необичайни скокове в трафика на някои страници

Проверете времето за зареждане на вашия сайт

Бързото зареждане на вашия сайт играе ключова роля за доброто преживяване на всеки потребител. Това също спомага и за увеличаване на процента потребители, които преобразувате в клиенти.

Важно е периодично да проверявате скоростта на Вашия уебсайт, за да видите как той се справя и дали има нужда от подобрение.

За да проверите скоростта на Вашия сайт, можете да използвате още един безплатен инструмент от Google – Google PageSpeed Insights.

Тествайте процеса на плащане

Ако управлявате бизнес за електронна търговия, тази част от месечния списък с поддръжка е от особено важно значение за развитието на Вашия бизнес онлайн.

Това, което можете да направите, е просто да отделите няколко минути, за да преминете през процеса на плащане и дори да създадете една тестова поръчка.

По този начин ще видите от първо лице процеса, през който преминават вашите клиенти, и дали има нещо, което може да им попречи да поръчат своите продукти.

Архивирайте данните на вашия сайт

Отново, препоръчвана практика е всеки месец да архивирате вашия уебсайт и на ниво хостинг. Ако Вашият хостинг има такава услуга, е силно желателно да се възползвате от нея в края на всеки месец. Това, което можете да направите, е да създадете допълнително резервно копие както на Вашия уебсайт, така и на базата данни.

Тримесечен контролен списък за поддръжка на Вашия уебсайт:
Вашите задачи за тримесечието

Анализирайте уебсайта си, за да видите какво може да се подобри

Първото нещо, което можете да погледнете, свързано с тримесечната поддръжка на Вашия уебсайт, е неговата използваемост.

Тази точка е важна заради преживяването, което предоставянето на своите клиенти и потребители онлайн във Вашия уебсайт.

Колкото по-лесно е за един потребител да намери това, което търси, толкова по-добре за Вас.

Какво е добре да анализирате при използваемостта на Вашия уебсайт?
 • Дизайн
 • Форматиране на страниците
 • Избор на подходящи графики, шрифтове, и цветове
 • Подходящи призиви за действие (CTA – Call to action) на ключови за Вас места, както и техните цветове и стил.

Ако имате желание да направите дори и нещо допълнително, можете да добавите софтуер за топлинни карти или heatmaps. Този тип софтуер се интегрира на Вашия уебсайт и записва посещения от различни потребители и как те са взаимодействали с Вашия уебсайт. Пример за такъв софтуер е Hotjar.

Актуализирайте съдържанието на уебсайта

В следващата стъпка от тримесечната поддръжка на Вашия уебсайт, влиза и актуализиране на съдържанието.

Съдържанието на Вашия уебсайт, било то текстово или графично, има особено важна роля за това колко ангажирани са потребителите, които посещават Вашия уебсайт, или колко склонни са да закупят Вашия продукт или услуга.

С времето, можете да откриете съдържание, което вече е остаряло или просто ви е ненужно.

Именно заради това, всяко тримесечие е добре да проверявате дали има съдържание, което може да актуализирате, като:

 • добавите нещо ново като текст, изображение или видео
 • премахнете вече съществуващо съдържание или просто съкратите текст, така че да е по-лесно за Вашите потребители да сканират страницата

Годишен контролен списък за поддръжка на Вашия уебсайт:
Вашите задачи за годината

Променете входовете за достъп

Най-базовите, но и ефективни, защитни мерки, които може да предприемете, е в края на годината да промените своите входове за достъп до Вашия уебсайт или онлайн магазин.

Не бихте искали Вашия сайт да бъде хакнат, защото някой се е добрал до потребителското Ви име или парола.

Затова, в края на всяка година или дори тримесечие, е препоръчително да променяте своите входове за достъп.

Можете бързо и лесно да генерирате ново потребителско име и парола, използвайки LastPass. 

Помислете дали имате нужда от нов хостинг

С разрастването на вашия сайт онлайн е лесно да надрастнете и вашия хостинг. Ако притежавате бързо развиващ се блог, голяма директория с много трафик всеки месец, или онлайн магазин с много продукти, е добре да помислите дали нов хостинг с повече ресурси няма да бъде подходящ за Вас.

Ако имате нужда от нов хостинг и решите да инвестирате в това, ползите за Вас могат да бъдат не малко, от подобрение на скоростта на уебсайт, до по-добра защита и по-надеждно управление на целия Ви бизнес онлайн.

Някои хостинг компании предлагат също и автоматизирани услуги като резервни копия, актуализации, защитни проверки, и други.

Добрата поддръжката на Вашия уебсайт е в основата на неговото бъдещо развитие

Надяваме се тези контролни списъци за седмицата, месеца, тримесечието и годината да Ви бъдат полезни в поддръжката на Вашия WordPress уебсайт. Не е задължително да спазвате стриктно всяка стъпка. Според вида на Вашия уебсайт, трафика, който получавате, и други фактори, може да е разумно да отделяте време за поддръжка и само веднъж в месеца.

Веднъж запознаете ли се с различните аспекти за поддръжка на Вашия уебсайт, ще Ви отнема само няколко минути на седмица, за да го поддържате в неговото най-добро състояние.

Имате още въпроси?

Можете да зададете своите въпроси, като ни пишете директно на hello@projectyordanov.com. Ние ще се радваме да отговорим на Вашия въпрос и да Ви бъдем полезни. Интересувате се от направата или поддържката на WordPress уебсайт за Вашия бизнес? Разгледайте повече за уеб-дизайн услугите или плановете за поддръжка на WordPress сайт, които предлагаме, и се свържете с нас.
Не забравяйте да споделите статията

About The Author

Scroll to Top