10 съвета за по-ефективен бизнес уебсайт

10 съвета за бизнес уебсайт - Project Yordanov Blog

В наши дни онлайн присъствието е жизненоважно за всеки бизнес. С напредването на технологиите и разпространението на дигиталното присъствие, се отдава все по-голямо значение върху уебсайта на Вашия бизнес.

Известни проучвания показват, че близо 97% от потребителите биха потърсили даден бизнес онлайн преди да го посетят на място. Това може да има голям позитивен ефект за Вашия бизнес, ако уебсайтът Ви презентира по подходящ начин информацията за Вас, вашите услуги или продукти.

Следвайте тези дизайн принципи, за да постигнете по-висока възвръщаемост от Вашия бизнес уебсайт

1. Направете вашия уебсайт мобилно адаптивен

През 2020 г. с проучване беше установено, че близо 68% от българите използват мобилни устройства за достъп до интернет, като през 2019 г. този процент е бил 63.

Наличието на уебсайт, който е мобилно адаптивен за всеки тип екран, би означавало, че Вашите потребители без проблем ще могат да Ви намерят в интернет и да научат повече за продуктите или услугите, които предлагате.

Добра практика е да преглеждате мобилната версия на вашия сайт, докато се поставяте в позицията на потребителя, и тествате всяка страница, действие на потребителя и бутон.

Вашият мобилен уебсайт трябва да бъде по-изчистен и по-малко претрупан от вашата десктоп версия. Помислете как може да минимизирате или да намалите някои елементите на страницата като менюто, текст или изображения.

2. Направете лесно намирането му

Ако сега започването изграждането на свой собствен уебсайт, е добре да помислите за Вашето домейн име. Домейн името представлява наименованието на Вашия сайт в интернет, например: facebook.com, google.com, или projectyordanov.com.

За да Ви намират лесно Вашите потребители, първата най-важна стъпка е да изберете домейн име за Вашия уебсайт, което да описва достатъчно добре Вашия бизнес. Също, особено важно е да изберете и подходящо разширение (буквите след точката), като най-използваните за България са .bg, .com, .net.

Например, ако продавате обувки, няма да е особено добра идея, ако Вашият уебсайт се казва “nai-dobrite-obuvki.biznes“, защото така потребителите трудно биха Ви намирали или разпознавали в интернет, и Вашият брандинг също ще пострада от това. По-добра алтернатива е, ако използвате добре разпознаваеми думи и фрази и ги комбинирате с името на Вашия бизнес, например “topobuvki.bg“.

Ако ли пък вече имате изграден уебсайт, в такъв случай е добре да се насочите към оптимизирането на Вашия уебсайт за търсачки като Google или Bing. Това може да включва:

 • използването на подходящите ключови думи из съдържанието на Вашия уебсайт;
 • правилното формулиране и презентация на Вашето съдържание;
 • изчистването на грешки из страниците като 404 (Грешка: Не е намерено);
 • подобряването на скоростта на Вашия уебсайт;
 • подобряване на защитата на Вашия уебсайт с прилагането на SSL сертификат за защита.

3. Поставете важната информация на видимо място

На всеки от нас му се е случвало да потърси информация в интернет за някой близък ресторант, магазин или друго, като често тези търсения завършват с обаждане по телефона или попълване на контактна форма.

Ако Вашият бизнес зависи от това хората да могат да се свържат с Вас, то помогнете им да направят това лесно, като просто поставите важната за Вас информация на видимо място.

Това включва както телефон и имейл, така и адрес и работно време. Често използвани секции за поставянето на тази информация са основното меню, страницата с Контакти, или Футър частта (най-долната секция на всеки уебсайт).

По този начин ще гарантирате, че важна информация като тази е лесно откриваема за вашите потенциални клиенти.

4. Улеснете навигацията и намирането на информация

Вашият уебсайт се състои от информация за Вас. Когато един потребител търси информация на Вашия уебсайт, той първо ще погледне навигационното меню.

Често се случва обаче то да е претрупано с информация и да бъде трудно разбирането кое към какво води. Това допълнително обърква потребителя, той не може да намери това, за което е дошъл, и решава да си тръгне. 

За да не губите потенциални клиенти по този начин, е добре да улесните навигацията на Вашия уебсайт.

Ето какво може да направите:

 • Добавете само най-важните части от Вашия уебсайт като елементи в навигационното меню. Например, за един уебсайт на ресторант, това може да означава: Начало, Меню, Цени, Галерия, Отзиви, Контакти.
 • Бъдете точни и конкретни при формулирането на думите, описващи различните страници;
 • Добавете логото на Вашия уебсайт към основното навигационно меню на място където е достатъчно видимо за потребителите (най-често, отляво);
 • Ако уебсайтът Ви е информационен и предлага голямо съдържание като дължина на страницата, е добра идея да добавите отстрани бутон за връщане към началото;
 • Добавете основните линкове към най-важните страници на Вашия уебсайт и към Футър частта на Вашия уебсайт (най-долната секция), както и информация за контакт с Вас.

5. Поддържайте изчистена презентация на текст и изображения

За да бъде Вашия бизнес уебсайт ефективен в преобразуването на потенциални клиенти, е добре той да помага на потребителя да намира това, което търси, бързо и лесно.

Често се случва, когато имаме твърде много информация, просто да я поставим като текст на нашата страница, без да я форматираме или да я преобразуваме в по-атрактивен вид.

Например, началната страница.

Началната страница на вашия уебсайт трябва да бъде достатъчно ясна за потребителя, за да може той да разбере какъв продукт или услуга предлагате.

Потребителите на нашия уебсайт рядко четат всяка дума. Вместо това, те бързо сканират страницата, като избират ключови думи, изречения и изображения.

Имайки предвид това поведение, нашата презентация трябва да е изчистена и добре подредена – както текста, така и изображенията около нея.

6. Уверете се, че информацията е точна, конкретна и актуална

Ние като потребители често търсим контакти на определен бизнес в района или извън нашия град. В такива случаи, очакваме бързо да намерим това, което търсим, и то да се окаже актуално, а не остаряла информация.

Да качим веднъж информация на нашия уебсайт не е напълно достатъчно. Ако Вие случай решите да промените Вашите контакти като телефон или адрес, е добре също да ги актуализирате и във вашия уебсайт или социални мрежи.

Неточната информация бързо може да отблъсне потребителите, независимо дали е грешен номер, остаряла информация за продукта или прости граматически грешки.

Препоръчително е периодично да се проверя всяка страница, особено след като правите актуализации някъде другаде. 

Това ще гарантира, че информация за Вас и вашия бизнес в интернет е точна и актуална.

7. Направете уебсайта си бърз и защитен

Ето нещо интересно, което да имате предвид: Статистиките сочат че, ако времето за зареждане на дадена страница е над 3 секунди, то повече от половината й посетители ще я напуснат. (информацията е взета от статията на ICN.BG)

Най-вероятно тази статистика не Ви е изненадала. И вие като потребител очаквате уебсайтовете, които посещавате да зареждат максимално бързо и да бъдат защитени.

Бързината на Вашия уебсайт е от особено значение за първото впечатление на един потребител с Вашия бизнес. Именно заради това, е добре уебсайтът Ви да зарежда максимално бързо, без изчакване от потребителя, което да е повече от необходимото.

От друга страна, колко защитен е един уебсайт е основен фактор и за доверието, което ще получите от Вашите потребители. 

Не преди дълго време, от Google анонсираха, че ще предупреждават всеки потребител, който предстои да влезе на уебсайт, който не е защитен.

Ако вашия уебсайт е за онлайн търговия, е от изключително важно значение да бъде както максимално бърз, така и защитен.

Всичко това, ще Ви помогне бързо да спечелите доверието и доброто впечатление на Вашите потребители в интернет.

8. Използвайте призиви за действие на ключови за Вас места в уебсайтa

Всеки уебсайт има определена цел, с която функционира. Например, новинарските уебсайтове имат за основна цел да ви подканят да прочетете следващата статия. Онлайн магазините имат за основна цел да ви подканят да купите техните продукти. Всичко това се получава след добре направен дизайн, бързо зареждане, защитена връзка, и още много други фактори.

Но какво може да направи един собственик на бизнес, който има уебсайт, и иска да намира повече клиенти от интернет?

Едно от най-простите неща е да добавите призив за действие на ключови за Вас места във Вашия уебсайт. Призивите за дейстие най-често са открояващите се бутони на всеки уебсайт. Тяхната основна цел е да подканят потребителя да завърши определено действие. Основната идея на тези бутони е да насочват потребителя.

Ако вие имате уебсайт, който Ви служи като представяне на Вашия бизнес, можете да добавите такъв бутон за действие, като “Обадете ни се сега” на страниците, които потребителите посещават най-често. Тези страници са Начало, За нас, Услуги.

Поставяйки такъв бутон на тези места, Вие лесно можете да подканите вашите потребители да завършат желаното от Вас действие. 

9. Използвайте опростен дизайн

Колкото по-малко посетители на Вашия уебсайт трябва да прочетат, да кликнат върху или да запомнят като информация, толкова по-лесно ще могат да намерят това, което търсят.

Чрез използването на опростен дизайн, Вие помагате на своите потребители по-лесно да се фокусират върху важните за Вас и тях неща. Това включва намаляването на излишни елементи, текст или изображения.

Какво може да направите?

 • Ограничете използването на шрифтове, цветове и/или анимирани гифове, които могат да отвлекат вниманието и да отклонят погледа от фокуса на уеб страницата и основния ѝ призив за действие.
 • Използвайте кратки кратки абзаци и листове от подточки, които ще направят информацията по-лесна за сканиране и четене. Често срещан съвет е параграфите да не бъдат повече от 6 изречения.
 • Използвайте достатъчно празно (негативно) пространство, което да помогне на съдържанието Ви да диша.
 • Използвайте висококачествени изображения, които да допълват Вашия бранд имидж. Не е добра добра практика да се използват стокови изображения от безплатни сайтове или от Google, тъй като те могат да понижат доверието и авторитет във Вашия бизнес.

10. Бъдете креативни в представянето на своя бранд

Също както физическите магазини инвестират в маркетингови материали като брошури, флаери и банери, така и Вие може да се възползвате от създаването на дизайн, който да отговаря точно и конкретно на Вашия бранд.

Това, например, включва добре направени професионални фотографии на Вас и Вашия екип, които да поместите на страницата “За нас”.

Ако имате онлайн магазин, създаването на банери, които да отличават вашия бизнес, също е добра инвестиция, тъй като те привличат вниманието на клиенти и създават добро впечатление, че Вие сте професионалист.

Имате още въпроси?

Можете да зададете своите въпроси, като ни пишете директно на hello@projectyordanov.com. Ние ще се радваме да отговорим на Вашия въпрос и да Ви бъдем полезни. Интересувате се от направата на уебсайт за Вашия бизнес? Разгледайте повече за уеб-дизайн услугите, които предлагаме, и се свържете с нас.
Не забравяйте да споделите статията

About The Author

Scroll to Top