10 лесни начина да промотирате своя уебсайт напълно безплатно

10-начина-за-промотиране-на-уебсайт-Project-Yordanov-Уеб дизайн Блог

Дали току-що сте завършили уебсайта на Вашия бизнес или вече имате такъв от известно време, уебсайтът може да Ви бъде максимално полезен само, ако хората знаят за него.

Все пак, за какво Ви е уебсайт, ако няма никой, който да го използва?

Промотирането и рекламата на Вашият уебсайт не е задължително да Ви струва много. Всъщност, има лесни начини, чрез които това да Ви бъде напълно безплатно.

Прочетете по-надолу, за да разберете 10-те най-добри начина да промотирате своя уебсайт напълно безплатно.

Как да промотирате своя уебсайт? Следвайте тези 10 безплатни начина

1. Разкажете на приятели, познати и семейство

Най-лесният начин да започнете да промотирате своя уебсайт е като разкажете за него на Вашите най-близки приятели и познати. Помолете ги да посетят Вашият уебсайт, като това ще Ви помогне в първите стъпки към по-добро класиране в Google. 

За новозапочващи уебсайтове новият трафик от посетители е изключително важен. Причината за това, е че този показател е от значение за Google и помага на Вашия уебсайт да започне да изгражда своя домейн авторитет.

Може би някой от Вашите познати или приятели ще познавава потенциален клиент, който би се интересувал от Вашия продукт или услуги. Никога не знаете какви биха били ползите за Вас, докато не опитате.

2. Възползвайте се от имейл маркетинг

Какво е имейл маркетинг?

Имейл маркетингът е форма на маркетинг, която Ви позволява да информирате своите клиенти от Вашия имейл списък за нови продукти, отстъпки или новини, свързани с Вашия бизнес.

Имейл маркетингът заема основна роля в генерирането на допълнителен трафик.

Най-вероятно сте посещавали онлайн магазин и сте били близо до закупуването на даден продукт. След това, обаче, сте си тръгнали от този уебсайт. И, след близо час получавате имейл известие, че Вашите продукти все още се пазят в количката Ви и то с допълнителна отстъпка.

За много от онлайн купувачите това би било достатъчно стимулиращо да завършат своята поръчка.

Именно с този прост пример, имейл маркетингът може да бъде особено ефективен маркетингов инструмент за онлайн магазини, онлайн директории, или блогове.

Нещо интересно е, че имейлът е 40 пъти по-ефективен от социалните мрежи при привличането на нови клиенти.

Причината за това е, че имейлите, които може да изпращате на вашите имейл абонати, са много по-лична форма на комуникация. Това, от своя страна, увеличава шансовете Ви да привличате повече нови клиенти и да промотирате по-лесно своят уебсайт.

3. Започнете свой собствен блог

Когато обмисляте начини, с които да промотирате своя уебсайт, добра и доказана практика е да започнете свой собствен блог. Това ще подсили Вашата SEO оптимизация, но и ще повиши авторитета на Вашия уебсайт в класирането на Google.

Наличието на блог прави също по-лесно намирането ви онлайн.

Създаването на съдържание, било то писмено, аудио или видео, може да Ви помогне да се утвърдите като авторитетна фигура във Вашата ниша или сектор. Това допълнително подобрява и процента на реализация на Вашия уебсайт.

Писането на публикации в блога ви принуждава да проучите пазара си и от своя страна разширява вашите знания и професионални умения.

Дори и да не сте уверени в уменията си на писане на подобен тип съдържание, пак можете да се възползвате от включването на блог на вашия сайт, тъй като той помага да се генерира повече осведоменост за Вашия бранд и да се увеличи трафика на уебсайта ви.

4. Поставете основите на добра SEO оптимизация

SEO или оптимизацията за търсачки е един от най-ефективните начини за популяризиране на Вашия уебсайт, тъй като помага за подобряване на класирането на сайта в Google и други търсачки.

За разлика от платените реклами в мрежата, SEO-то е напълно безплатно.

Някои от нещата, които могат да Ви помогнат, са:

  • създаването на качествено и оригинално съдържание
  • наличието на интуитивна навигация, която позволява лесното намиране на информация
  • брой връзки (линкове), които получавате от външни източници, и тяхното качество.

5. Възползвайте се от предимствата на социалните мрежи

Социалните мрежи са начин, по който да комуникирате и споделяте с близки и приятели. Но те са всъщност и ефективен начин за популяризиране на Вашия уебсайт, тъй като Ви помагат да достигнете до разнообразна аудитория и да повишите осведомеността за своята марка.

Независимо дали става въпрос за Facebook, Instagram, Twitter или LinkedIn, социалните мрежи са важен и основен маркетингов инструмент за генериране на нови клиенти и взаимодействие с настоящи такива.

Нещо, което можете да правите в социалните мрежи, е да споделяте заинтригуващо и интересно съдържание, което да се харесва на аудиторията Ви. Това увеличава вероятността тази публикация да бъде споделена, а с нея и да повишите осведомеността за Вашия бизнес.

Не забравяйте за кръстосаното популяризиране. Това е когато дадено съдържание го споделяте в няколко социални мрежи. Например, може да споделяте своите най-скорошни блог публикации във Facebook и/или LinkedIn. 

Добра идея е също да добавите и линкове към Вашите социални профили на Вашия уебсайт.

6. Добавете сайта си в доказани и доверени онлайн директории

В допълнение към оптимизирането на SEO, за да помогнете на хората да открият вашия уебсайт, можете и да го добавите в онлайн директории.

Популярните и големи онлайн директории са чудесен начин за безплатен трафик към Вашия уебсайт. Често хората влизат в такива места, за да намерят бизнеси като Вашия.

В зависимост от нишата, в която се намирате, е възможно да има определена бизнес директория само за тази конректна ниша.

Ако Вашия бизнес има и физическа локация, е още по-препоръчително да добавите своя уебсайт в места като Google My Business.

Когато го направите и заявите Вашия бизнес там, хората много по-лесно ще Ви намират онлайн. Всеки уебсайт, който има и Google My Business, има специално отредено място в резултатите от търсене на Google, като там се споменават както Вашите контакти, така и работно време, отзиви и услуги.

Google My Business е важен и ефективен начин да поддържате добра локална осведоменост за Вашия бизнес в града, в който се намирате.

7. Направете свой собствен QR код за Вашите визитки

QR кодовете вече може да ги забележим почти навсякъде. Те служат като директна връзка между традиционния, физически, маркетинг и дигиталната му алтернатива.

Какво е QR код?

QR код е абревиатура на ‘Quick Response Code’, което от своя страна означава “Код за бърза реакция’ или ‘Код за бърз отговор’. Този код е бързо четим и разпознаваем за смартфоните.

Можете да забележите, че QR кодовете много наподобяват баркодовете на продуктите от магазина. Това е така, защото QR кодовете също използват тип матричен баркод.

Какво се случват когато сканираме QR код?

Когато сканираме с нашето устройство, най-често смартфон, този QR код, ние разчитаме от него определана информация. Тази информация може да бъде, например, Вашият уебсайт или приложение!

Именно заради това, QR кодовете имат широко приложение в сфери като търговия, логистика, и маркетинг.

Как може да използвате QR код и за Вашия уебсайт?

За да генерирате свой собствен QR код и за Вашия уебсайт, единственото, което трябва да направите, е да го създадете с онлайн инструмент. За тази цел можете да използвате QR-Code-Generator, който е напълно безплатен инструмент.

  • След като имате вече своя QR код за Вашия уебсайт, можете да го добавите към Вашите визитки или към имейл подписът
  • Можете да промените дизайна му, така че да заинтригува лесно всеки потенциален клиент
  • Това, от своя страна, ще направи по-лесен достъпа на потенциални клиенти към Вашия уебсайт

8. Установете връзка с други хора във Вашата ниша

Установяването на връзка или взаимоотношения с други хора във Вашата ниша е също лесен и ефективен начин, чрез който можете да промотирате своя уебсайт.

В най-добрия случай, Вие ще изградите добри взаимоотношения с други професионалисти във Вашата сфера, което ще увеличи и разпознаваемостта на Вашия бизнес бранд.

За този подход можете да използвате почти всяка социална мрежа. Най-добре е да се фокусирате върху тази социална мрежа, в която преобладават хора като Вас –  с Вашия опит, насоченост, интереси, и прочие.

9. Добавете уебсайта си във Вашия имейл подпис

Много хора подценяват имейл подписът, но той е мощен инструмент, който по същество служи като онлайн визитка.

Какво може да направите?

Уверете се, че вашият имейл подпис включва логото на вашия бизнес, връзки към вашите социални профили и уебсайт, както и всяка друга информация за контакт. Това популяризира вашия уебсайт сред получателите ви.

Коя услуга можете да използвате за създаването на имейл подпис?

Двете по-известни са HubSpot Email Signature Maker и Email Signature Generator.

10. Фокусирайте се върху създаването на качествено съдържание

Не на последно място, една от най-добрите стратегии за дългосрочно развитие на Вашия авторитет като професионалист и на разпознаваемостта на Вашия уебсайт, е да публикувате често качествено и оригинално съдържание.

Това може да се случва във Вашия персонал блог, в социални мрежи като LinkedIn (където можете да публикувате статии) или Facebook.

Използвайки този подход, Вие също ще изградите и доверие към себе си от Ваши потенциални клиенти.

Имате още въпроси?

Можете да зададете своите въпроси, като ни пишете директно на hello@projectyordanov.com. Ние ще се радваме да отговорим на Вашия въпрос и да Ви бъдем полезни.

Интересувате се от направата на уебсайт за Вашия бизнес? Разгледайте повече за уеб-дизайн услугите, които предлагаме, и се свържете с нас.

Не забравяйте да споделите статията

About The Author

Scroll to Top