Какво е CMS платформа и какви са нейните предимства?

CMS платформи - какво са, предимства и ползи

При създаването на един уебсайт имате не малко подходи, които да използвате. Можете да изградите своя уебсайт, като изцяло го програмирате или като използвате платформа. И двата подхода си имат своите предимства и недостатъци.

Днес ще разгледаме какво предствавляват CMS платформите и как те могат да Ви улеснят при създаването на Вашия уебсайт. Ще Ви препоръчваме също коя платформа е най-подходяща според вида на уебсайт, който искате да изградите.

Съдържание на тази статия

1. Какво е CMS - система за управление на съдържанието?

Системата за управление на съдържание, или CMS, е софтуер, който се използва за създаване, управление и редакция на уебсайт. CMS системите също се назовават и като “платформи”. Едно от предимствата от използването на такъв софтуер е, че не е нужно да притежавате значителни технически познания, за да създадете свой собствен уебсайт.

Защо да използвате CMS система?

С помощта на CMS система можете да разработите и създадете собствен дизайн на Вашия сайт, без дори да се налага да програмирате нещо по него. Накратко, CMS уебсайт е такъв, за който е използвана Система за управление на съдържанието.

CMS платформите могат да Ви помогнат не само в цялостното създаване на уеб страници, но и много от тях правят добавянето, актуализирането или редакцията на информация изключително лесно. Възможностите на подобни платформи Ви позволяват също да добавянето различни функционалности без затруднения.

Със CMS платформа може да създадете почти всякакъв вид уебсайт, като най-често такива уебсайтове са: блогове, информационни уебсайтове, новинарски уебайтове, бизнес уебсайтове, онлайн магазини, директории, и много други

2. Ползи и предимства от използването на CMS

Използването на CMS платформа, за да създадете Вашия уебсайт, има много предимства и все повече собственици на бизнес решават да изберат този подход в създаването на техния уебсайт.

Нека видим кои са някои от предимствата на CMS системите:

1. Бързо и лесно обновяване на съдържанието според Вашите нужди и изисквания

Ако вече имате уебсайт и той е създаден от разработчик, който го е програмирал, то може би знаете, че ако искате да добавите ново съдържание или да промените съществуващо вече, трябва да се свържете първо с него.

Например, ако искате да добавите снимки или текст към дадена страници, ще трябва да се допитате първо към Вашия разработчик, за да може той да го направи вместо Вас, тъй като се изискват поне минимални умения за работа с подобен уебсайт.

При използването на CMS платформа, това може напълно да се спести и се улеснява многократно процеса по добавяне или редактиране на съдържание.

CMS платформите са създадени по такъв начин, че да бъдат лесно управлявани от почти всеки. Не е нужно да имате специализирани технически познания по програмиране, за да се справите бързо и лесно при добавянето или актуализирането на съдържание във Вашия уебсайт.

По този начин, използването на платформа Ви спестява много време, усилия и средства по наемането и поддържането на специализиран разработчик, който да върши тези неща вместо Вас.

2. Не се изискват познания по програмиране

Системите за управление на съдържанието влизат в полза за тези от потребителите, които нямат познания по програмиране. CMS платформите са специални създадени, за да бъдат лесни за управление от хора без специализирани технически познания.

След като Вашият уебсайт бъде завършен от професионален разработчик с използването на CMS платформа, Вие можете напълно да поемете контрол върху управлението.

Много от тези платформи имат вградени специални редактори на съдържание, които правят добавянето или актуализирането на информация много по-лесно.

Тези редактори не случайно се наричат WYSIWYG (“What You See Is What You Get” или преведено “Получаш това, което виждаш“), което означава, че можете да добавяте бързо и лесно нова информация като текст, изображения, таблици, видеа и т.н.

С помощта на CMS платформа и WYSIWYG редактор Вие можете да добавяте нови публикации, да създавате уеб-страници, или дори събития.

3. Опростява редизайн на уебсайта

Уебсайтове, които са разработени с помощта на CMS платформи, имат своя дизайн създаден отделно от съдържанието си.

Това означава, че ако искате да промените дизайна на своя уебсайт, можете да го направите без да се налага да създавате отново различните страници, които се съдържат в сайта ви. Старият стил или дизайн могат лесно да бъдат подменени когато използвате готова CMS платформа.

4. Осигурява стратегия за интернет маркетинг, която включва всичко

Най-използваните CMS платформи имат капацитета и съдържат в себе си всичко нужно, за да управлявате своят маркетинг от едно място. Това включва инструменти и възможност за добавяне на разширения, с които да интегрирате в сайта си различните страни на дигиталния маркетинг.

Такива инструменти има за:

 • SEO и оптимизация на търсенето
 • Имейл маркетинг
 • Маркетинг в социални мрежи
 • Блог и качване на публикации

Много от CMS системите правят интеграцията с трети страни невероятно лесна и бърза, така че дори и да използвате софтуер за имейл маркетинг от друга страна, Вие лесно можете да направите връзката между тях.

CMS системите също могат да бъдат използвани да създавате събития, уебинари, регистрационни форми, да получавате плащания от клиенти, и много други функционалности.

5. Множествен достъп и сътрудничество

Още едно предимство от използването на CMS платформите е, че при тях лесно се осъществява достъпа на редица хора до уебсайта по едно и също време.

Можете да имате както администратори, така и модератори, редактори, сътрудници, мениджъри на магазина, и други. Всички тези роли дават възможност уебсайта да се развива и всичко заедно да работят по различни проекти.

Системите за управление на съдържание бъдейки разработени по този начин, Ви спестяват време и усилия по планирането, създаването и управлението на съдържание от и към Вашия сайт.

6. Защита на уебсайта

В днешно време е от важно значение Вашият уебсайт да бъде сигурен и добре защитен. Ако Вашият уебсайт е онлайн магазин, то тогава темата за сигурността е още по-важна, тъй като постоянно обработвате данните на Вашите клиенти.

Предимството на CMS платформите е, че те периодично биват тествани и подобрявани от софтуерни специалисти, които следят за бъгове, начини за пробив, и други потенциални заплахи.

Друго предимство е, че има вече множество разработени разширения и плъгини, които лесно можете да добавите към Вашия сайт, за да го направите по-сигурен и защитен срещу хакерски атаки.

7. Достъпна поддръжка, която Ви спестява време и усилия

В някои случаи поддръжката на статичен уебсайт може да се окаже по-скъпа от очакваното. Това е така, защото трябва да наемете специализиран разработчик, който периодично да обновява различните скриптове. Също, ако искате да ви се добави ново съдържание, това често може да струва скъпо.

При използването на CMS платформите това е различно. Поддръжката на уебсайтовете изградени със CMS система позволят тя да бъде по-лесна и и с по-малко ресурси. В много от случаите дори няма да се налага да търсите разработчик, тъй като интерфейса на CMS платформите позволяват на всеки да работи лесно с тях, като добавя ъпдейти, качва ново съдържание, или изтрива старо.

CMS платформите са лесни за управление и в много от случаите не изискват специализирана поддръжка, ако Вашият уебсайт не подлежи често на промени.

3. Кои са някои известни системи за управление на съдържанието?

1. WordPress

WordPress home page
Начална страница на WordPress

WordPress е най-използваната и популярна система за управление на съдържанието в цял свят. В не малко статистики се споменава, че около 30% от уебсайтовете в цял интернет, са разработени върху платформата WordPress.

Някои известни уебсайтве, които използват WordPress, са: The New York Times, Microsoft News,  и Sony Music.

Работата с WordPress е изключително лесна и бързо можете да създадете професионално изглеждащ уебсайт за своя бизнес. Платформата предлага голямо разнообразие от теми (шаблони), които да използвате за дизайна на Вашия сайт. Голяма част от функционалностите на WordPress идват от добавянето на разширения (плъгини). С тяхна помощ можете лесно да създаде уебсайтове от всякакъв вид.

Предимства

 • Едно от основните предимства на WordPress e, че Ви дава гъвкавостта да изградите всякакъв вид уебсайт (онлайн магазин, аукцион, блог, сайт за членства, и т.н.)
 • Не изисква специализирани технически умения. Вграденият блок-редактор Ви позволява да създавате лесно съдържание за различни страници.
 • Има хиляди теми, от които да избирате, за визуалния изглед на Вашия уебсайт. Има както безплатни теми, така и платени.
 • WordPress има огромно разнообразие от разширения, които да интегрирате към Вашия уебсайт за добавени функционалности като галерия, контактни форми, и много други.
 • WordPress е създадена по такъв начин, че да бъде изключително удобна за търсачки като Google и Bing. Това означава, че можете лесно да контролирате Вашите усилия по оптимизацията на търсенето (SEO), дори и ако сте начинаещи. Можете да избирате от много и различни SEO разширения, които да използвате.
 • Има създадена огромна база от потребители и разработчици, използващи WordPress, тъй като е система с отворен код. Това означава, че при възникване на проблем с WordPress системата на Вашия сайт, бихте могли да се допитате до общността за помощ.
 • WordPress притежава голям потенциал за развитие на уебсайта, което я прави идеалната платформа както за начинаещи, така и за напреднали разработчици на сайтове.

Недостатъци

 • За да започнете с Вашия WordPress сайт са Ви нужни домейн име и хостинг. Също така ще трябва да отделяте внимание за сигурността и резервните копия на Вашия сайт.
 • Тъй като WordPress предлага толкова много възможности и опции за персонализиране, създаването на желания уебсайт може да се стори като нелека задача при начинаещи потребители. Именно заради това, е добре да използвате разширение за визуален конструктор като Elementor или Divi, с който да създадете своите страници.

Ценообразуване

Платформата WordPress не струва нищо, за да я изтеглите. За да създадете уебсайт с WordPress ще са Ви нужни домейн (средно около 30-50 лв./година) и хостинг (средно около 150-200 лв./година). Темата, която изберете да използвате за Вашия сайт, може да бъде безплатна или платена, като същото важи и за разширенията, които използвате.

2. Joomla

Joomla home page
Начална страница на Joomla

След WordPress, Joomla е втората най-използвана платформа за създаване на уебсайтове в световен мащаб. Joomla обаче не е толкова лесна за използване и управление, както WordPress.

Общото между двете платформи е, че и двете са с отворен код (Какво е софтуер с отворен код?), което позволява на нейните потребители да създават ангажиращи функционалности и да персонализират изгледа на своя сайт.

Друга специфична характеристика при Joomla е, че платформата предлага вградена многоезична поддръжка. Това означава, че не се налага да използвате допълнително разширение, в случай, че имате съдържание, което трябва да е на повече от един език.

Предимства

 • Joomla CMS е много гъвкава и дава възможности за създаване на сложни или силно персонализирани уебсайтове.
 • Въпреки, че някои от компонентите на Joomla са най-вече насочени към специализирани разработчици, обикновеният потребител също би могъл да създаде бързо уебсайт с платформата.
 • Също като WordPress, Joomla има обособена общност от разработчици и потребители, където бихте могли да получите помощ при нужда.
 • Joomla може да бъде използвана също и за създаването на онлайн магазини, с помощта на разширенията, които можете да добавите към платформата.

Недостатъци

 • От друга страна, Joomla може да бъде доста сложна платформа за работа, според сложността на Вашия проект. В такъв случай може да се наложи да наемете специализиран разработчик за тази задача.
 • Няма толкова много разширения и теми, които да използвате. В сравнение с WordPress, където има хиляди опции за изглед и функционалности, можете да останете разочаровани от Joomla в това отношение.
 • Възможно е да се появят проблеми със съвместимостта между отделните компоненти и модули, ако имате твърде много от тях.

Ценообразуване

Също като WordPress, за да си свалите Joomls CMS няма да Ви струва нищо. Отново ще са Ви нужни домейн име и хостинг, за да създадете уебсайт с платформата. Използването на теми и разширения, според тяхната безплатна или платена версия, също е допълнителен разход.

3. Drupal

Drupal-home page
Начална страница на Drupal

Drupal също е много известна платформа за управление на съдържанието. За разлика от WordPress и Joomla, системата Drupal е по-трудна за управление при създаването на уебсайтове от обикновения потребител.

Платформата е с отворен код, което я прави добра опция за разработчици с технически познания. Някои известни сайтове, които използват Drupal, са този на Tesla.com и NASA.

Предимства

 • Добавянето на съдържание в Drupal става лесно. Има наличие на персонализирани типове съдържание, които са гъвкави откъм използваемост и предлагат много възможности.
 • Има разнообразие от модули, които можете да използвате на Вашия Drupal сайт. Тези разширения работят както плъгините при WordPress, с цел да добавят към функционалността на уебсайта.
 • Поддръжката за платформата е достъпна чрез общността на Drupal, подобни на други платформи като WordPress и Joomla.
 • Управлението на потребители става лесна, с интегрирана система за създаване на нови роли и предоставяне на ограничен достъп.

Недостатъци

 • Drupal се счита за по-трудна за управление система, в сравнение с WordPress, като например промяната на дизайна на вашия сайт.
 • Повечето сайтове на Drupal са създадени със обширно персонализирана тема от специализиран разработчик. Това може да бъде скъпа инвестиция за не малка част от бизнесите.

Ценообразуване

Drupal е система с отворен код и е абсолютно безплатна за изтегляне. Въпреки това, често уебсайтовете, изградени на Drupal, могат да бъдат сериозна инвестиция за един бизнес, като ценообразуването може да започва от няколко хиляди лева.

4. Typo3

TYPO3 Home page
Начална страница на TYPO3

Typo3 е безплатна CMS платформа, с отворен код, създадена през 1998 г. Специфичното при нея е, че тя е ориентирана повече към големи корпоративни сайтове. Счита се, че за обикновения потребител, TYPO3 би била по-трудна за управление в сравнение с WordPress или Joomla.

TYPO3 предлага също голям набор от допълнителни разширения, които да се използват за добавени функционалности.

Предимства

 • TYPO3 е насочена към големи корпоративни сайтове с многоезична поддръжка, което прави платформата идеална за интернационални компании.
 • Тъй като платформата е с отворен код, можете да разработвате и добавяте каквито функционалности има нужда.
 • Лесно можете да променяте правата за достъп на индивидуални потребители или групи, които работят върху сайта.
 • Има повече от 6,000 различни разширения, които можете да добавите, за да включите нови функционалности.

Недостатъци

 • Платформата не разполага с голяма разнообразие от теми, които да изпозлвате. Това означава, че най-вероятно би се наложило да наемете специализиран разработчик, за да постигнете желаната от Вас визия за сайта.
 • За да се създаде и поддръжа уебсайт с TYPO3 са нужни известни технически познания и опит.

Ценообразуване

Изтеглянето и използването на системата TYPO3 също е напълно безплатно. Ценообразуването варира според сложността на Вашия проект, но е силно вероятно да се наложи да наемете специализиран разработчик, което да оскъпи крайната цена на уебсайта.

4. Коя е най-добрата CMS платформа?

Ние вярваме, че WordPress е най-добрата CMS платформа, която можете да изберете, за да създададете Вашият уебсайт. Повече от 30% от уебсайтовете по света използват WordPress и това съвсем не е случайно.

WordPress има всичко, от което бихте се нуждаели. Лесно е да започнете своя уебсайт с WordPress и много уеб хостинг компании предлагат инсталиране на платформата само с един клик. Също така бихте могли да разширите функционалностите на Вашия сайт с помощта на хилядите разширения, налични за WordPress.

Независимо дали искате да създадете онлайн магазин, форум, блог, или сайт за онлайн курсове, WordPress може да се справи с тази задача.

Няма поставени ограничения за това какво може да изградите с WordPress платформата. Ако мислите, че се нуждаете от повече място или капацитет за развитието на Вашия сайт, можете просто да преминете на по-висок хостинг план.

5. Често задавани въпроси при избора на CMS платформа

В случай, че искате да научите още за CMS платформите, ние съставихме този списък с често задавани въпроси.

Коя CMS платформа е най-добра за онлайн търговия?

Това зависи от нуждите на Вашия бизнес за развитие. Една от най-често избираните е WordPress + WooCommerce, като двете предлагат невероятна гъвкавост и можете да стартирате много бързо.

От друга страна, ако бихте искали по-персонализирано решение, можете да се насочите към Magento или Shopify, като при избор на една от двете може да се наложи да наемете и специализиран разработчик, който да Ви помогне да постигнете желаната визия и функционалности.

Коя CMS платформа е най-подходяща за създаването на малък бизнес уебсайт?

Тук, отново, WordPress е предпочитаният вариант, тъй като платформата улеснява изключително много обикновеният потребител при създаването на малък бизнес уебсайт. Можете да изберете подходяща тема и да добавите нужните функционалности като галерия или контактна форма.

Нужна ли ми е CMS платформа, за да започна блог?

Да, платформа за блогове е вид CMS платформа, която да използвате, за да публикувате съдържание. Има налични много платформи за създаване и управление на блог.

Имате още въпроси?

Можете да зададете своите въпроси, като ни пишете директно на hello@projectyordanov.com. Ние ще се радваме да отговорим на Вашия въпрос и да Ви бъдем полезни.

Интересувате се от направата на уебсайт за Вашия бизнес? Разгледайте повече за уеб-дизайн услугите, които предлагаме, и се свържете с нас.

About The Author

Scroll to Top