Стъпка по стъпка: Създаване на онлайн магазин с Woocommerce

Стъпка по стъпка: Създаване на онлайн магазин с Woocommerce - Project Yordanov

Създаването на онлайн магазин може да бъде доста предизвикателно, особено ако нямате опит с такава задача. В тази статия ще обясним процеса по създаване на онлайн магазин с помощта на WooCommerce, един от най-популярните плъгини за електронна търговия за WordPress.

Съдържание на тази статия

Защо да изберете WordPress + WooCommerce за създаването на онлайн магазин? 💡

Woocommerce е популярен плъгин за електронна търговия за уебсайтове, базирани на WordPress. С помощта на Woocommerce можете да създадете удобен и функционален онлайн магазин за продажба на стоки и услуги.

WordPress и Woocommerce заедно предлагат безплатни и платени теми и плъгини, като същевременно са лесни за използване и настройка дори за потребители без технически познания.

Ползите на WordPress и Woocommerce са многобройни, като включват гъвкавост, персонализация, SEO оптимизация, богати възможности за управление на продуктите и транзакциите, както и възможност за добавяне на разнообразни функционалности и интеграции. Когато са комбинирани, WordPress и Woocommerce могат да бъдат мощно средство за успешен онлайн бизнес.

Стъпка по стъпка: Създаване на онлайн магазин с Woocommerce - Project Yordanov
WordPress + WooCommerce като избор при създаването на онлайн магазин
Стъпка 1

Избор на хостинг и домейн.

Преди да започнете създаването на магазина, първо трябва да изберете хостинг и домейн. Хостингът е мястото, където ще бъде съхраняван вашият сайт, а домейнът е уникалното име, което ще бъде използвано, за да се достъпва вашият сайт.

Избор на подходящо домейн име

При избор на домейн трябва да се обмисли уникално име, което да бъде лесно запомнящо се за потребителите. Домейн името трябва да отговаря на името на магазина, както и на продуктите и услугите, които ще бъдат предлагани.

Какво домейн име е подходящо, ако вашият бизнес е позициониран в България и обслужва българска аудитория?

Подборът на подходящо домейн име е критичен фактор за успеха на уебсайта ви в България. Тук ще разгледаме няколко важни фактора, които трябва да вземете предвид при избора на домейн име за вашия сайт.

 1. Първият фактор, който трябва да бъде взет под внимание е свързан с брандинга на вашата компания или марка. Домейн името трябва да отразява бранда и идентичността на компанията ви. Например, ако вашата компания е насочена към млади хора, може да изберете домейн име, което е кратко и лесно за запомняне. Също така, домейн името трябва да бъде лесно произносимо и да не съдържа твърде много думи или тирета.
 2. Вторият фактор, който трябва да вземете под внимание е свързан с целевата аудитория на вашата компания. Например, ако вашият сайт е насочен към българската публика, е добре да изберете домейн име, което е на кирилица или включва българска дума. Това може да помогне за по-добро разпознаване от страна на потребителите и да увеличи достъпността на сайта ви. Примери за такива домейн имена са: imoti.bg, obuvki.bg или gol.bg.
 3. Третият фактор, който трябва да вземете под внимание е свързан с ключовите думи, които са важни за вашата компания или бизнес. Ако вашият бизнес е насочен към определени ключови думи, може да изберете домейн име, което съдържа тези думи. Това може да помогне за по-добро класиране в търсачките и увеличаване на трафика към уебсайта ви.

Накрая, изберете домейн име, което е лесно за регистрация и налично за закупуване. В България, домейните с разширение .bg са много популярни, но често са по-скъпи от другите разширения като .com или .net

Като справка, можете да проверите дали желаното от Вас домейн име е налично в SuperHosting.BG или Jump.BG.

Избор на подходящ хостинг план

Възможностите за хостинг са много и може да се избира между споделен, Managed VPS или дори още по-специализиран хостинг. Ако стартирате нов онлайн магазин, споделен хостинг може да бъде достатъчен, но ако се очаква голям трафик и много продажби, може да е необходимо да се премине към по-мощен хостинг.

Хостингът предлага ли cPanel, инсталация на WordPress, SSL, управление на имейл пощи, FTP, и други удобства?

Един от най-важните фактори при избора на хостинг доставчик е наличието на cPanel. cPanel е уеб базирана административен панел, който позволява на потребителите да управляват своите уеб сайтове. cPanel осигурява лесен и интуитивен начин за управление на всички аспекти на вашия хостинг акаунт, като управление на бази данни, FTP акаунти, имейл пощи и много други.

След като сте избрали подходящия хостинг доставчик с cPanel, следващата стъпка е да инсталирате WordPress. Всички добри хостинг доставчици трябва да предлагат автоматична инсталация на WordPress, която е много лесна за използване и ви позволява да започнете работа веднага след като сте се регистрирали за хостинг акаунт.

Сигурност и защита

След инсталирането на WordPress е важно да се уверите, че вашата уеб страница е сигурна и защитена. Един от начините да гарантирате това е да инсталирате SSL сертификат. SSL сертификатът криптира данните между уеб сайта и клиента, като гарантира, че информацията на клиента е защитена. Това е изключително важно за онлайн магазините, тъй като клиентите ще въвеждат лични данни и финансова информация.

Имейл пощи

Управлението на имейл пощи е също важен аспект при избора на подходящ хостинг доставчик за вашия онлайн магазин. Хостинг доставчиците трябва да предлагат достъп до имейлите ви чрез удобен уеб интерфейс.

cPanel инструменти

Хостингът и домейнът са от решаващо значение за онлайн магазина, тъй като осигуряват неговата достъпност, сигурност и професионалност.

Idea bulb
Като хостинг или домейн доставчик, винаги препоръчваме на своите клиенти СуперХостинг.BG. Ако ли пък предпочитате алтернатива, можете да се насочите към Jump.BG.
Стъпка 2

Инсталиране на WordPress и WooCommerce.

След като сте избрали хостинг и домейн, трябва да инсталирате WordPress на вашия хостинг акаунт. В повечето случаи хостинг компаниите предоставят инструменти за инсталиране на WordPress с няколко клика.

След като сте инсталирали WordPress CMS, трябва да инсталирате плъгина за електронна търговия WooCommerce. Този плъгин ще добави функционалността на магазина и ще ви позволи да продавате стоки онлайн.

Какви са предимствата на WooCommerce?

WooCommerce е една от най-популярните платформи за онлайн магазини поради много причини. Тази платформа е напълно безплатна и е основана на WordPress, което я прави много достъпна за по-малки онлайн магазини и стартъпи. Това е най-гъвкавата и мащабируема платформа за онлайн магазини, тъй като предлага множество разширения и теми, които могат да се използват за персонализиране на магазина ви.

Инсталацията и използването на WooCommerce е изключително лесно

WooCommerce е много лесна за инсталиране и използване, като предоставя богат набор от функционалности, включително управление на наличността на стоки, поръчки и фактури, маркетингови инструменти, анализи и доклади.

Платформата е съвместима с много различни теми и разширения, което позволява на онлайн магазините да приспособят дизайна и функциите си според нуждите на бизнеса си.

Конкретно за България, много от доставчиците на стоки – като Спиди и Еконт, имат разработени разширения за интеграция с WooCommerce, което ви позволява да автоматизирате и този процес!

Check icon
Независимо дали сте малък стартъп или голям онлайн магазин, WooCommerce предоставя интуитивна, бърза и лесна за използване платформа, която може да се персонализира и разшири според вашите нужди и цели.
Стъпка 3

Конфигуриране на WooCommerce.

След като инсталирате WooCommerce, ще трябва да конфигурирате настройките на плъгина. Първо ще трябва да въведете данните за магазина като име, адрес, електронна поща и телефонен номер.

Също така, трябва да настроите начина на доставка и плащане на стоките. WooCommerce предлага различни методи на доставка като безплатна доставка, доставка на определена цена или според теглото на продукта. За начините на плащане, можете да изберете между различни методи като платежни карти, PayPal, банков превод и други.

Конфигуриране и настройка на WooCommerce - Project Yordanov
Конфигурация и настройка на WooCommerce
Стъпка 4

Добавяне на продукти.

След като сте конфигурирали WooCommerce, ще трябва да добавите продукти в магазина. За да добавите продукт, трябва да отидете в раздела “Продукти” в административния панел на WordPress и да кликнете върху бутона “Добави нов“.

След това, трябва да въведете данните за продукта като заглавие, описание, цена и снимки. WooCommerce ви позволява да добавите множество продукти и да ги организирате в категории и подкатегории.

Добавяне на продукти в WooCommerce - Project Yordanov
Добавяне на продукти в WooCommerce
Idea bulb
WooCommerce е мощна и мащабируема електронна платформа, която може да се справи с голям брой продукти. Точният брой продукти, който може да обработва, зависи от различни фактори, като ресурсите на сървъра, оптимизацията на базата данни и оптимизацията на уебсайта.

Как да подобрите представянето на вашите продукти?

Когато създавате онлайн магазин, важно е да имате професионално оформени продукти, за да привлечете вниманието на потенциалните клиенти. Ето няколко съвета за усъвършенстване на продуктите ви:

 1. Качествени и професионални изображения: Използвайте качествени и ясни снимки на продуктите, като се уверите, че снимките са с висока резолюция и показват продукта от различни ъгли.
 2. Ангажиращи описания на продукта: Напишете подробно описание на продукта, което да обяснява в детайли характеристиките и предимствата му. Избягвайте да използвате общи описания.
 3. Предоставяйте допълнителна информация: Включете в детайлите на продукта всякаква допълнителна информация, като размери, материали, инструкции за употреба и т.н.
Продуктово представяне - Project Yordanov
Продуктово представяне
Стъпка 5

Избор на тема и персонализация.

След като сте добавили продуктите, можете да изберете тема за магазина ви. Темата определя външния вид на магазина и може да бъде персонализирана според вашите нужди и предпочитания.

WooCommerce предлага множество безплатни и платени теми за магазини, които могат да бъдат инсталирани директно от административния панел на WordPress.

Как да изберете правилната тема за вашия онлайн магазин?

Изборът на правилната тема е от решаващо значение за успеха на вашия WooCommerce онлайн магазин. Подходящата тема не само ще направи вашия магазин да изглежда професионално, но и ще осигури гладко и ефективно функциониране.

Ето няколко фактора, които трябва да вземете под внимание, когато избирате тема за вашия онлайн магазин на Woocommerce:

 1. Предназначение на магазина: В зависимост от вида на продуктите, които продавате, ще има нужда от различен тип тема.
 2. Оптимизация за търсачки: Темата трябва да бъде оптимизирана за търсачки. Това означава, че темата трябва да има добро SEO, за да може магазинът ви да бъде по-видим в търсачките.
 3. Техническа съвместимост: Трябва да се уверите, че темата е съвместима с текущата версия на Woocommerce и с всички други плъгини, които използвате за магазина си.
Idea bulb
Няколко теми, които можем да препоръчаме при създаването на онлайн магазин, са Astra, GeneratePress, Woodmart, и Flatsome. Всички от тях покриват гореизброените изисквания.
Themeforest Marketplace
Themeforest Marketplace - място за закупуване на платени теми
Стъпка 6

Тестване на магазина.

След като сте добавили продукти и персонализирали магазина, ще трябва да го тествате.

Тестването е много важно за да се уверите, че магазинът ви работи правилно и потребителите могат да направят поръчки. Можете да използвате тестови поръчки, за да се уверите, че всичко е наред.

Други методи за тестване на готовността на един WooCommerce магазин могат да включват:

 • Използване на инструменти за скоростно тестване, като Google PageSpeed и GTmetrix, за да се провери бързодействието на сайта.
 • Можем също да попитаме за мнения и коментари от потребители, които да тестват магазина и да ни дадат обратна връзка за усъвършенстване на процеса на пазаруване и функционалностите на магазина.
Check icon
Тези методи могат да помогнат да се гарантира, че магазинът е готов за използване от реални потребители и да се идентифицират възможни проблеми, които могат да се появят в процеса на използване на сайта.
Стъпка 7

Публикуване на магазина.

След като сте тествали магазина си и сте уверени, че всичко работи правилно, можете да го публикувате.

Публикуването на магазина ви позволява да го представите на потребителите и да започнете да приемате поръчки.

Какви са стъпките по публикуването на уебсайта и към Google?

Стъпките по пускането на уебсайт live в Google включват създаване на Google Search Console акаунт, добавяне на уебсайта към акаунта, предоставяне на Google със сайтмап и изчакване на индексирането на уебсайта.

Освен това, може да се изпратят URL-ове към Google за бързо индексиране чрез Google Search Console или чрез уебсайта на Google Submit URL.

SEO оптимизацията е също много важен аспект при пускането на уебсайт лайв и може да помогне за подобряване на видимостта му в търсачките.

Публикуване на уебсайта - Project Yordanov
Уверете се, че отметката е премахната, за да може вашият уебсайт да бъде видим за Google
Стъпка 8

Оптимизиране на магазина.

След като магазинът ви е публикуван, можете да го оптимизирате, за да подобрите резултатите от продажбите си. Можете да използвате инструменти за оптимизация на търсачките, като например SEO оптимизация, за да увеличите видимостта на магазина в търсачките.

Също така можете да използвате социалните мрежи, за да привлечете нови потребители към магазина си.

За да постигнем успех в онлайн пространството, е важно да имаме ефективна стратегия за промотиране на нашия уебсайт.

Оптимизирайте допълнително своя WooCommerce онлайн магазин

 1. Изберете правилните ключови думи за продуктите си и включете ги в заглавията, описанията и метатеговете на страниците си.
 2. Оптимизирайте скоростта на зареждане на уебсайта, като използвате оптимизирани снимки, минимизирате CSS и JavaScript файловете и използвате кеширане на браузъра. Разширения, които можете да изберете, за да оптимизирате скоростта на вашия уебсайт, са: WP Fastest Cache, W3 Total Cache или WP Rocket.
 3. Използвайте ясни и привлекателни изображения и описания на продуктите си, за да ги представите по най-добрия начин на потенциалните клиенти.
 4. Предоставете ясни и лесно разбираеми условия за доставка, връщане на продукти и гаранция за потребителите си.
 5. Използвайте социалните мрежи и други канали за онлайн маркетинг, за да привлечете нови клиенти и да насърчите повторни продажби от съществуващите.
Какво е маркетингов канал - Project Yordanov Блог
Канали за промотиране на онлайн магазин
Стъпка 9

Поддръжка и актуализация.

След като магазинът ви е пуснат, е важно да осигурите редовна поддръжка и актуализация на платформата.

WooCommerce и WordPress редовно пускат актуализации, които поправят проблеми и добавят нови функции. Също така, трябва да следите за проблеми в магазина си и да ги решавате веднага.

Следете чакащите актуализации във вашия WordPress сайт
Заключение

Създаването на онлайн магазин с WooCommerce.

Създаването на онлайн магазин с Woocommerce може да бъде лесно и бързо, ако следвате правилните стъпки. Важно е да се конфигурират правилно настройките на платформата, да добавите правилно продуктите си и да персонализирате магазина си, за да направите пазаруването на вашите потребители възможно най-приятно.

След като магазинът ви е публикуван, е важно да го оптимизираме за търсачки, да се правят редовните ъпдейти на софтуера, да се осигури бързото зареждане на страниците и да се предостави лесен начин за контакт с клиентите.

Поддръжката на магазина ви е също толкова важна, за да гарантирате безпроблемно функциониране и удовлетворение на вашите клиенти.

Имате още въпроси?

Можете да зададете своите въпроси, като ни пишете директно на hello@projectyordanov.com. Ние ще се радваме да отговорим на Вашия въпрос и да Ви бъдем полезни.

Интересувате се от направата на уебсайт за Вашия бизнес? Разгледайте повече за уеб-дизайн услугите, които предлагаме, и се свържете с нас.

About The Author

Scroll to Top