WordPress SEO оптимизация за начинаещи

WordPress SEO оптимизация за начинаещи - Project Yordanov Blog

Разбираме, че WordPress SEO оптимизацията може да бъде нещо трудно за разбиране в началото. Именно заради това създадохме този обстоен наръчник с най-добрите практики, които да приложите на Вашия WordPress сайт, за да подобрите класирането си в Google или други търсачки.

Ще покрием освен техническите аспекти на SEO оптимизацията за WordPress, така и някои техники и стратегии за бъдещето развитие на Вашия сайт.

Съдържание на този наръчник

1. Какво е SEO оптимизация за WordPress?

WordPress SEO оптимизацията е съвкупност от техники и методи за увеличаване видимостта и класирането на уебсайта в Google или друга търсачка. SEO похвататите и най-добри практики също се използват и като най-ефективния начин да създадем уебсайт, който е по-лесен за намиране и използване от търсачките и Вашите потребители.

Класирането на един уебсайт в дадена търсачка се влияе от много фактори, като някои от тях са: дизайн, мобилна адаптивност, бързина на зареждане, ключови думи, външни и вътрешни връзки. Има също не малко други фактори, които остават незабелязани или просто не са добре познати от собствениците на уебсайт. Това означава, че ако не знаете за тях, не бихте могли да се възползвате максимално от тях, за да подобрите своето класиране.

Важно е да се знае, че WordPress SEO оптимизацията върви в последнователно развитие и с търсещите машини като Google, Bing или Yahoo. Основната цел на всяка търсачка винаги ще бъде да предостави най-високо качество на съдържанието, според това, което потребителят търси.

Как работи SEO оптимизацията на търсене?

За да обясним с прости думи, SEO оптимизацията работи по следния принцип:

 • Вие решавате на направите уебсайт и избирате кои страници ще искате да бъдат видими в търсачките
 • В такъв момент, търсачките изпращат своите роботи или наричани още “паяци”, които да намерят и изследват Вашето съдържание.
 • Тези роботи оценяват качеството на предлаганата информация и Вашият уебсайт като цяло.
 • Според това първоначално оценяване, Вашият уебсайт придобива своето първо класиране.

Всеки път когато Вие обновите дадено съдържание, добавите нова актуализация или нова функционалност, Вие изпращате нов сигнал за класиране до роботите на търсачките. Когато получат този сигнал, роботите ще посетят отново Вашата страница и ще преоценят качеството на съдържанието в нея. Според крайната оценка, това може да подобри или да понижи Вашето класиране.

Защо WordPress SEO оптимизацията е важна за Вашия бизнес онлайн?

Основната цел на Вашия уебсайт е да помага на бизнеса Ви да се развива. Ако Вашите потенциални клиенти не успяват да намерят уебсайта ви, то тогава той не е особено ефективен в работата си. Най-голямата полза от усилията по подобряване на Вашето SEO ще бъдат повече разпознаваемост онлайн, по-добра видимост, повече трафик и съответно повече клиенти.

Без SEO оптимизация всеки уебсайт ще страда от ограничена видимост, а уебсайт, който е труден за намиране онлайн, е почти същото като това да нямате уебсайт. Също така, ако все още нямате достатъчно трафик, научаването на някои основни WordPress SEO техники ще Ви помогне да подобрите своето класиране в Google или друга търсачка.

2. Основни настройки на WordPress за добро SEO

WordPress като система за управление на съдържанието (CMS) е една от най-лесните за използване когато става въпрос за подобряване на Вашето класиране в резултатите от търсене. Това е така, защото в WordPress може да намерите вградени няколко лесно достъпни настройки, които да Ви помогнат незабавно да подобрите своята SEO оптимизация.

Ето и кои са трите основни настройки, които може да промените, веднага щом влезете във Вашия административен панел:

Проверете настройките на Вашия WordPress сайт

Знаехте ли, че WordPress има вградена настройка, която Ви позволява да възпрепятствате роботите на търсачките да индексират (преминават) през Вашия сайт? Има ситуации, в които тази опция е от полза, като например когато Вашия уебсайт е все още в разработка. 

Но когато сайтът Ви е вече онлайн не бихте искали да възпрепятствате роботите да го индексират като част от резултатите.

Можете да достъпите тази опция, като отидете в НастройкиЧетене. Опцията, която търсите, е “Не позволявайте на търсачките да индексират този сайт“. Уверете се, че тя не е избрана.

Проверете настройките на Вашия WordPress сайт - Project Yordanov Blog
Уверете се, че не блокирате умишлено достъпът на индексиращите роботи към Вашия сайт

Задайте правилна структура на постоянните връзки (URL адреси)

Всяка страница или публикация във Вашия сайт има своята постоянна връзка. От гледна точка на WordPress SEO оптимизация, формата, който използвате за Вашите постоянни връзки, е от важно значение. Търсачките използват думите във връзката (линка) към дадена страница, за да разберат по-добре съдържанието в нея.

Именно заради това можете да подобрите своето класиране в Google или друга търсачка, като просто добавите Вашата ключова дума и в постоянната връзка на страницата или публикацията.

Настройката по подразбиране на WordPress oбаче не Ви позволява да използвате персонализиран термин за Вашите постоянни връзки.

За да зададете правилната структура на постоянните връзки е нужно да отидете отново в Настройки Постоянни връзки.

Постоянни връзки - Project Yordanov Blog
Използвайте "Име на публикация" за структура на Вашите постоянни връзки

Препоръчваната опция за структура на Вашите постоянни връзки е “Име на публикацията“. По този начин Вие ще може да персонализирате линка, който отвежда към страницата или публикацията, като включите в него важна ключова дума. Това, от своя страна, ще подобри четимостта на линка и ще допринесе към по-доброто класиране на Вашия уебсайт в резултатите от търсене.

Проверете състоянието на сайта на WordPress

От версия 5.2 към WordPress беше добавена една невероятно полезна функционалност, наречена “Site Health” (Състояние на сайта). Тази функция буквално следи здравето на Вашия WordPress сайт, като Ви известява за конректни проблеми и състояния, които да разрешите, или възможни подобрения, които бихте могли да направите.

Можете да достъпите до тази функция като отидете в Инструменти Site Health.

Site Health - Project Yordanov Blog
Следете състоянието на Вашия WordPress сайт през Site Health за проблеми или подобрения, които да разрешите или приложите

Функцията за “Състояние на сайта” е важна за SEO оптимизацията, тъй като може да Ви посочи състояния или проблеми, които да застрашат дългосрочното класиране на Вашия уебсайт. Често тези проблеми могат да бъдат от техническо естество и не бива да се пренебрегват. 

Например, ако Site Health Ви показва, че имате проблем с Вашия SSL сертификат, то тогава е добре да предприемете незабавни действия по разрешаването на проблема. Проблеми по SSL сертификата могат значително да понижат Вашето класиране, ако не действате бързо.

Функцията Site Health също улавя проблеми и като незавършени актуализации, липсващи модули и други.

3. Най-добри практики за изграждане на солидно SEO на WordPress уебсайт

След като вече сме готови с правилната настройка на нашата система WordPress, може да се насочим към прилагането на най-добрите практики за подобряване на нашата WordPress SEO оптимизация.

Организирайте и оптимизирайте съдържанието си

WordPress има две страхотни предимства, които Ви позволяват да организирате съдържанието си по по-добър и разбираем начин за Вашите потребители – това са таговете (етикети) и категориите.

Таговете и категориите могат да бъдат използвани, като групирате дадено съдържание в тях.

Използването на категории

Можете да създавате категории за различните теми на Вашия сайт. След като имате създадени категории, можете да поставите всички публикации от една тема в съответната категория.

Използването на тагове (етикети)

От друга страна, таговете, или етикетите, Ви позволяват да групирате съдържанието си дори още по-специфично. Таговете често са от по една дума и описват ключовите думи около Вашата публикация.

Например, ако Вие имате блог за автомобили, бихте могли да създадете различни категории според темите, които покривате. След като разпределите своите публикации в категории, може да създадете и тагове, които да представляват ключови думи във Вашето съдържание като акумулатор, тип гориво, и т.н.

Категории и тагове - Project Yordanov Blog
Категориите и таговете можете да откриете под Публикации > Категории/Етикети

Независимо дали имате информационен уебсайт с няколко публикации или голям онлайн магазин, категориите остават важна част от Вашата WordPress SEO оптимизация. Това е така, защото те правят по-лесно намирането на информация и могат да съдържат в себе си ключови думи.

Щом вече сме задали настройката на нашите Постоянни връзки да бъде персонализиран формат, можем да зададем и текста на всеки линк за съответната категория.

Нужно е единствено да отидем в редактора на избраната категория и да зададем нейното кратко име, като то ще бъде нейният линк.

Организирането на Вашето съдържание с използването на категории и тагове (етикети) значително може да подобри използваемостта на Вашия сайт. Като резултат ще подобрите и Вашето SEO. Това също означава, че потребителите ще прекарват повече време на Вашия сайт.

Създайте подходяща структура на уебсайта

Докато използваемостта и функционалността на Вашия WordPress сайт са важни, нужно е да се обърне внимание и на подходящата за него структура. Правилната уебсайт структура е важна поради три причини.

1) Ще ви позволи по-лесно да надграждате уебсайта си за в бъдеще

Добре структирираният уебсайт откъм съдържание, навигационни менюта и елементи ще Ви позволи по-лесно да развивате своята онлайн дейност, без да се налага да правите грандиозни премествания на съдържание или промяна на разположение.

2) Уеб-роботите ще могат да обходят Вашите страници по-бързо и по-ефективно

Търсачките непрекъснато изпращат своите роботи (паяци), които да обхождат съдържание из интернет. Ако Вашият уебсайт е труден за навигиране, това ще направи работата на роботите по-бавна и е възможно части от Вашия сайт да останат неиндексирани или липсващи от резултатите. Правилната структура ще помогне на Вашите страници да бъдат видими в резултатите от Google.

3) Вашите потребители ще навигират по-лесно из уебсайта

Въпреки, че SEO е обвързано до такава степен с търсачките, основната цел на Google или друга търсеща машина е да предостави най-качествените резултати, когато някой потребител търси нещо. Това означава, че ако Вашият уебсайт е добре структуриран, не само Google ще е доволен, но и Вашите потребители.

Пет основни елемента от всяка WordPress структура

Всеки добре изграден уебсайт се състои от тези 5 основни елемента в неговата структура:

 • Главно навигационно меню – това е Вашето основно меню за навигация из сайта, в което да добавите най-важните страници, категории, подкатегории и/или тагове.
 • Навигация в страничната лента – тази навигация често можете да я срещнете в сайтовете за електронна търговия, като тя изпълнява функцията на допълнително меню с продуктовите категории, филтри за цена и други.
 • Навигация във футъра (най-долна секция на сайта) – навигацията в тази секция често съдържа линкове към най-търсените страници или дори може да повтаря навигацията от главното меню.
 • Страници и breadcrumbs (трохички) – страниците също ви позволяват да създавате структури между тях, като например, можете да поставяте желани от Вас страници под други такива като техни “деца”. От друга страна, така наречените breadcrumbs позволяват на потребителя лесно да вижда къде точно се намира във всяка една част от сайта.
 • Блог категории – тези категории са особено важни, ако планирате често да качвате ново съдържание като публикации. С тези категории можете направите уебсайта си по-лесен за използване.

Преди да започнете да добавяте която и да била от тези структури, препоръчително е да ги начертаете първо на обикновен лист хартия. По този начин ще можете лесно да си представите как ще изглежда цялостната структура на Вашия сайт. Ако има нужда от промени, бързо можете да коригирате каквото трябва и чак след това да започнете да прилагате съответната структура и организация на съдържанието.

Създавайте качествено съдържание

Правилната настройка на WordPress за добра SEO оптимизация е важна стъпка, но е само малка част от същинската SEO стратегия за развитие на Вашия сайт. Една от тези по-важни стъпки е да започнете да създавате и публикувате качествено съдържание във Вашия сайт. 

Това ще Ви помага, като създава повече видимост и разпознаваемост на Вашия бизнес в интернет. Често мястото за публикуване на съдържание ще бъде Вашият личен или корпоративен блог. 

За да започнете с тази стъпки е нужно да изберете определени ключови думи, около които да изградите и Вашата публикация. Тези ключови думи е добре да бъдат свързани с Вашата аудитория.

Когато започнете да пишете, добра препоръка е да не правите компромис с качеството на съдържанието. В началото по-малко като брой публикации, но по-качествени, се оказват по-ефективната стратегия за привличане на трафик към Вашия сайт. За да бъде Вашата публикация въздействаща и ангажираща, тя трябва да е съставена от добре проучена информация, оригинално съдържание и добре подбрани графични материали като изображения или видеа.

В началото можете да започнете само с по една статия всяка седмица. Това ще изпраща сигнал към Google, че Вашият уебсайт е активен, което служи добре за Вашата WordPress SEO оптимизация. С течение на времето, когато имате повече съдържание, класирането на Вашия сайт ще започне да се подобрява.

Направете уебсайта си удобен за мобилни устройства

Знаехте ли, че през 2020 година статистики показват, че има повече от 5.19 милиарда, които използват мобилни устройства? Това ясно може да ни говори, че потребителите, които използват мобилни устройства, за да сърфират в интернет е огромен.

Ако Вашият сайт не е мобилно адаптивен, то Вие бихте губили голяма част от потенциален трафик на квалифицирани онлайн купувачи или потребители с интерес към Вашите услуги. От друга страна, мобилната адаптивност на един сайт вече се превърна в официален SEO фактор от Google, който може да подобри или да понижи класирането на Вашия сайт в резултатите от търсене.

Ако Вашият уебсайт използва WordPress, това не е трудна стъпка за постигане. Най-доброто, което можете да направите, е да изберете подходяща тема, която е мобилно адаптивна.

Направете вашия сайт защитен

Google също отдава голямо значение на уебсайтовете, които са сигурни и защитени за потребителя. 

Нивото на сигурност, което предоставяте на Вашите потребители в сайта си, е ключов SEO фактор. Ако Вашият уебсайт не е защитен или не е безопасен за данните на потребителя, Google може да понижи Вашето класиране, да Ви наложи санкция или, в някои крайни случаи, да бъдете изключен от резултатите на търсене.

След като Google oбяви, че сигурността и защитата на един уебсайт, вече официално ще бъдат SEO фактори, търсачката започна да уведомява потребителите всеки път когато те искат да отворят уебсайт, който не е защитен.

Сигурна и незащитена връзка от Google Chrome - Project Yordanov Blog
Как Google ни предупреждава, че един уебсайт е защитен или незащитен

Всеки от нас е попадал на уебсайт, за който ясно е видял, че е незащитен горе вляво до линка на страницата. Ако притежавате онлайн магазин, сигурността и защитата на Вашия сайт са от изключителни важно значение, ако искате бързо да спечелите доверието на един потребител.

Има няколко неща, които можете да направите, така че Вашият WordPress сайт да бъде защитен и да зарежда през сигурна връзка (https://):

 • Обновявайте когато е необходимо WordPress темата, разширенията и цялостната система на Вашия сайт
 • Използвайте професионален SSL сертификат, за да може Вашият уебсайт да зарежда през криптирана връзка на HTTPS.
 • Използвайте сигурна парола за достъп до административния панел на Вашия сайт.
 • Изберете сигурен и надежден хостинг доставчик.

Тези няколко съвета биха Ви помогнали да защитите своя уебсайт и да го поддържате в добро техническо състояние. Намерете още съвети за това как поддържате своя уебсайт винаги в оптимално състояние и производителност.

Уверете се, че Вашият уебсайт зарежда за под 3 секунди

Може би няма да се изненадате, ако разберете, че Google също взима и скоростта на зареждане на Вашия уебсайт като фактор за по-добро класиране. Бързото зареждане на един уебсайт допринася за по-приятно потребителско преживяване и помага на потребителите по-лесно да намират това, което търсят. От 2-ри юни, 2021 год. Google обяви за новия си ъпдейт Core Web Vitals, който ще следи за скоростта на уебсайтовете в търсачката и ще бъде още един от факторите за класиране.

Можете да използвате някои от многото инструменти онлайн, с които да проверите скоростта на Вашия уебсайт:

Който и инструмент да изберете, след като проверката завърши ще получите цялостната оценка, както и някои много полезни съвети и насоки как да подобрите скоростта на Вашия уебсайт.

Някои от тези съвети и насоки може да Ви се сторят твърде технически и трудни за изпълнение. Но има и други, с които лесно ще се справите и ще подобрите скоростта на Вашия WordPress сайт.

 • Оптимизирайте изображенията на Вашия сайт, като използвате безплатният плъгин Smush
 • Инсталирайте кеширащ плъгин, който значително може да подобри Вашата скорост на зареждане. Някои много добри и безплатни алтернативи са WP Fastest Cache или WP Super Cache. И двете разширения са лесни за конфигуриране.
 • Използвате бърза и добре оптимизирана тема
 • Придържайте се само към разширения, за които знаете, че нямате алтернатива. Не използвайте твърде много плъгини на Вашия сайт, тъй като всеки един от тях може допълнително да забавя сайта ви.

Направете използваемостта на вашия уебсайт удобна за потребителите

Ако Вашият сайт е лесен за използване и за намиране на информацията, която потребилите търсят, то толкова по-добре за тях и за Вашето развитие. Използваемостта на сайта Ви не е пряк фактор за класиране в Google. Въпреки това, когато потребител посети Вашия уебсайт, но веднага след това реши да излезе, защото първото му впечатление не му е харесало, това дава сигнал към Google, че нещо не е наред. С натрупването на тези сигнали, Вашето класиране може да пострада, защото Google решава, че уебсайтът Ви не успява да задоволи очакванията на потребителите.

За да избегнете подобен сценарий, е препоръчително от време на време да проверявате до колко Вашият уебсайт е лесен за използване и навигиране. 

Проверете колко лесно е намирането на информация, използването на менюта, попълването на контактни форми, или просто обаждането към Вас.

Колкото по-малко действия биха били нужни за един потребител да постигне желаната от него цел, толкова по-добре. 

Не забравяйте да тествате използваемостта на сайта ви и на мобилни устройства. Това е важно, тъй като на мобилни устройства (смартфорни и таблети) размерът на екрана има значение и начинът на разположение на Вашият уебсайт може да измени използваемостта му. Уверете се, че всичко е наред.

Някои други неща, които можете да погледнете, са:

 • използваните шрифтове
 • цветове
 • разположение на елементи
 • навигация и падащи менюта (подменюта)
 • празно място между елементите

Уверете се, че проследявате ефективността

Нещо, което много собственици на уебсайт пропускат да следят, е неговата ефективност в интернет.

Защо това е важно?

Дори и с завършването на Вашия уебсайт, неговият дизайн и използваемост винаги могат да бъдат подобрявани. Именно заради това е важно да се проследява неговата ефективност в работата му с потребители. Колкото по-комплексен е един уебсайт, толкова по-често трябва да се следи.

Ако полагате усилия да поддържате своя уебсайт и да следите начина, по който се представя в интернет и с Вашите потенциални клиенти, то това ще подобрява неговата ефективност и ще ви носи повече нови клиенти.

4. Препоръчителни разширения (плъгини) за WordPress SEO оптимизация

Една от другите големи ползи и предимства на WordPress е, че много от неговите функционалности идват от използването на така наречените разширения или плъгини

Плъгините добавят допълнителна функционалност към всеки WordPress сайт. За по-добро SEO също бихте могли да използвате определени разширения, които да направят работата и усилията Ви по-ефективни.

Важно е да знаете, че не е нужно да използвате много разширения за SEO. Наличието на 1 или 2 най-често се оказва напълно достатъчно и максимално ефективно за добра WordPress SEO оптимизация. 

Ето и кои са някои от тях, които да използвате за Вашето SEO:

Yoast SEO

Yoast SEO е най-използваният плъгин за SEO оптимизация с повече от 5+ милиона активни сайта. Това разширение идва с множество полезни функционалности, които ще Ви позволят да оптимизирате уебсайта си за по-добро класиране в Google. Плъгинът идват също с лесен за използване Съветник за конфигуриране, който ще Ви помогне да изберете най-подходящите настройки за Вашия сайт.

2. Rank Math

Rank Math е един от новите плъгини за SEO оптимизация, които бързо придобиват огромна популярност сред собствениците на WordPress сайт. Причината за това е, че разширението е изключително лесно за използване и идва с много полезни функционалности. С него можете лесно да оптимизирате своя уебсайт както за търсачки, така и социални мрежи. Можете също да създавате XML Карта на сайта и Ви позволява да оптимизирате своето съдържание.

3. Broken Link Checker

Broken Link Checker е още един полезен плъгин, който да присъства в арсенала Ви от разширения за SEO оптимизация. Това разширение Ви позволява лесно да проверявате съдържанието си за наличието на счупени линкове (връзки) или изображения. Когато откриете такива можете лесно да ги поправите с негова помощ или да зададете настройка разширението да ги скрива автоматично от достига на търсещите роботи.

4. Schema & Structured Data for WP & AMP

Schema & Structured Data for WP & AMP е разширение, което се използва за добавянето на Google Rich Snippets, или разширени резултати, към Вашия сайт. Добавянето на Google Rich Snippets към структурата на Вашия WordPress сайт, ще му позволи той да бъде по-лесно четим и разпознаван от Google при неговото класиране в резултатите от търсене. Можете да проверите дали Вашият уебсайт използва подобна структура на съдържанието за разширени резултати, като използвате този официален инструмент от Google: Тест за разширени резултати.

5. On-Page и Off-Page SEO фактори за класиране в Google

Когато работите върху вашата WordPress SEO оптимизация трябва да сте наясно с факторите, които оказват позитивнo и негативно влияние на Вашето класиране в Google или друга търсачка. 

Има два вида такива фактори: On-Page и Off-Page оптимизация.

Нека ги разгледаме поотделно.

On-Page SEO оптимизация

Всяка страница на Вашия уебсайт е индивидуална и има различни показатели на класиране от другите страници на сайта Ви. Защо това е така? Това е така, защото всяка страница има своята On-Page SEO оптимизация. 

On-Page SEO е оптимизация, която е извършена на ниво страница. Ако дадена страница има добро класиране в резултатите от Google на челни позиции, то това означава, че нейната On-Page SEO оптимизация е извършена според ключови думи, съдържание, формат и други фактори. Всички тези фактори задоволяват алгоритъма на Google и очакванията на потребителите.

Важно е да знаем, че всяка страница може, и би следвало, да бъде оптимизирана за съответните On-Page SEO фактори. Това ще подобри нейното класиране в търсачките.

Основни фактори на On-Page SEO оптимизация за WordPress

Ето кои са някои от факторите, на които трябва да обърнете внимание:

 • Добре подбрано съдържание – потребителите на Вашия сайт търсят конкретно съдържание. За да използвате този фактор във Ваше предимство е нужно да сте запознати каква точно информация биха търсили Вашите потребители според ключовата дума, която използват? Вашето съдържание е добре да има в себе си важни ключови думи, да бъде свързано с темата на търсене, да бъде добре структурирано, без правописни или граматически грешки, и да бъде ангажиращо.
 • Заглавие на страницата (Title Tag) – когато търсите нещо в Google и ви заредят първите резултати, можете да видите, че всеки един резултат си има своето заглавие на страницата. Добре оптимизирано заглавие на всяка конкретна страница е добре да съдържа: ключвата дума, да бъде между 50-60 символа, да бъде формулирано по ангажиращ начин, който да приканква потребителя да кликне на него. Всяка страница на Вашия сайт е препоръчително да има своето уникално заглавие.
 • Връзки (линкове) или URLs – вече покрихме тази тема в частта с линковете на категориите, но и тук важат същите правила. Добре е в текста на линка да се съдържа ключовата дума, да бъде кратко и ясно, така че потребителят лесно да може да различи накъде би го отвел този линк.
 • ALT текст на изображенията – или “заместващият текст на изображенията” има за задача да опише какво представлява изображението пред Google. Добавянето на уникален ALT текст на всяко изображения е препоръчвана практика от Google. При описването на изображенията се придържайте към кратки фрази, като можете да добавите и ключвата дума към тях.

Off-Page SEO оптимизация

Off-Page SEO оптимизацията обхваща действията, които можете да предприемете извън вътрешната оптимизация на Вашия сайт. Тези действия също могат да доведат до по-доброто класиране на Вашия сайт.

Един от най-значимите фактори за Off-Page оптимизация е линк билдингът. Това е метод за изграждане на линкове, сочещи към Вашия уебсайт.

В най-добрия случай тези линкове ще идват от авторитетни уебсайтове, които са свързани по тематика с Вашия продукт или услуга. Линк биндилгът е важен, защото показва на Google, че информацията и съдържанието, които предлагате са качествени и могат да помогнат на потребителите.

Други Off-Page SEO фактори включват:

 • Маркетинг в социалните мрежи – Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram. Установете коя социална платформа използват най-често Вашите потенциални клиенти и промотирайте там своите услуги или продукти.
 • Създавайте статии за други блогове като гост – да напишете цяла статия за друг блог или уебсайт може да Ви изглежда нелогично, но това всъщност ще Ви помогне да покажете своите експертни познания и авторитет във Вашата ниша. Това също би могло да допринесе за повече разпознаваемост на Вашата бранд и/или бизнес и SEO ползи за Вашето класиране онлайн.
 • Местни обяви и директории – като Google My Business или бизнес директории във Вашия град. Това ще увеличи видимостта на Вашия уебсайт от потенциални клиенти.

6. Техники и стратегии за поддържане на добро SEO на WordPress уебсайтове

Ако сте начиенаещ в SEO оптимизацията на WordPress или какъвто и да е сайт, разбираме, че може да Ви е трудно да се придържате към всички установени правила и съвети за по-добро класиране. Именно заради това, в тази секция ще Ви покажем кои са някои от най-лесните похвати за по-добра WordPress SEO оптимизация, които можете да започнете още днес.

Започнете да водите блог

Ако все още нямате блог раздел на Вашия WordPress сайт, може би е време да се замислите за такъв. Блогът Ви позволява да таргетирате различни ключови думи, които са обвързани пряко с Вашата аудитория от потенциални клиенти. Публикуването на съдържание също Ви помага, като ангажирате своите потребители и създавате връзки с тях.

Дори и да имате блог, не е нужно да публикувате всеки ден. В началото може да избирате някоя важна тема, върху която да направи проучване и да напишете за нея допълнително. За да предложите ценно съдържание на Вашите потребители, е нужно да отделите време, за да извадите най-важната информация за всяка тема.

Бъдете активни във вашата ниша

Да бъдете активни във Вашата ниша означава да разширявате мрежата си от контакти, да взаимодействате с други индивиди от Вашата сфера, да публикувате ценно и оригинално съдържание в интернет. Всичко това може да помогне на Вашия уебсайт, като увеличи неговия трафик.

Има много опции, които можете да предприемете. Можете да започнете свой собствен YouTube канал, да бъдете по-активни в социалните мрежи където се намират Вашите потенциални клиенти, или дори да започнете свой собствен подкаст.

Научете за изграждането на връзки

Линк биндингът или изграждането на линкове е нещо, с което трудно се започва. Въпреки това то е от изключително важно значение за развитието на Вашия уебсайт и увеличаване на неговия трафик. Най-лесното нещо, което можете да направите, за да започнете, е да стартирате голяма кампания към собственици на уебсайтове и/или блогове, като ги попитате дали може да добавят линк от техния към Вашия уебсайт. 

Все пак, трябва да имате нещо, което да предложите в замяна на този линк. Това може да означава качествено съдържание под формата на блог статии, аудио или видео. 

Идеята на линк билдингът е и двете страни да спечелят по нещо. 

Когато започнете да изграждате линкове към Вашия уебсайт е добре да се придържате само към тези уебсайтове, които са тематично обвързани с това, което правите.

Например, ако вие сте строителна фирма и получите линк от уебсайт на детска градина, този линк няма да е особено значим, тъй като двете дейности са коренно различни.

След като натрупате известен брой линкове към Вашия сайт, можете да видите какви линкове сочат към уебсайтовете на Вашите конкуренти и да откриете още възможности за линк биндинг.

7. Заключение

WordPress предлага голямо разнообразие от възможности, с които да подобрите Вашата SEO оптимизация за по-добро класиране в резултатите на Google или друга търсачка. Освен настройките, които можете да зададете през Вашето табло в WordPress, е препоръчително да използвате и разширение за останалите оптимизации. Ние в Project Yordanov използваме Yoast SEO за тази задача и това е препоръчваното от нас разширение. 

SEO оптимизацията на всеки сайт е дълъг и непрекъснат процес по развитие и търсене на възможности. Възможно е в началото да не виждате особено резултати, но трябва да продължите да правите това, което е нужно. С усъвършенстването на Вашите умения по WordPress SEO оптимизация ще изстреляте своя уебсайт в нови висоти!

Имате още въпроси?

Можете да зададете своите въпроси, като ни пишете директно на hello@projectyordanov.com. Ние ще се радваме да отговорим на Вашия въпрос и да Ви бъдем полезни.

Интересувате се от направата на уебсайт за Вашия бизнес? Разгледайте повече за уеб-дизайн услугите, които предлагаме, и се свържете с нас.

Не забравяйте да споделите статията

About The Author

Scroll to Top