Как да разберете, че е време да обновите дизайна на Вашия уебсайт?

Обновяване на уебсайт - Project Yordanov Блог

В днешния бързо развиващ се технологичен свят е лесно да останем назад, като пренебрегнем нуждата от промяна или подобрение. Този принцип важи и за уебсайта на Вашия бинес.

Интернет пространството постоянно се променя, като се откриват нови технологии и нов, по-добър начин за правене на нещата.

Докато се усетите, уебсайтът, който навремето е изглеждат страхотно със своите анимации или визуални ефекти, сега вече може да е остарял откъм визия, да е труден за навигиране, или трудно откриваем при търсене в Google.

Именно това са само някои от признаците, които биха могли да ви покажат, че е време да обновите своя уебсайт, ако искате да бъдете в крак с новото, което Вашите клиенти очакват.

Не добре изграден уебсайт или с остарял дизайн може да окаже лош ефект върху авторитета и доверието към Вас и Вашия бизнес от страна на потенциални клиенти. Веднъж забележите ли спад във Вашия процент на реализация или започнете да получавате оплаквания от Вашите клиенти, тогава вече знаете, че е време да промените нещо към по-добро.

В тази статия ще Ви запознаем с основните признаци, че е време да обновите своя уебсайт и какво може да направите, за да стартирате своя ре-дизайн или обновяване.

Съдържание: Обновяване на Вашия уебсайт

Първа част

Седем признака, че е време да обновите Вашия уебсайт

1) Имате забележим спад на Вашите реализации или онлайн продажби

Когато посетителите на Вашия уебасайт харесват дизайна, който сте използвали, успяват да намерят информацията, която търсят, и лесно навигират между съдържанието, те са много по-склонни да Ви се доверят и да предприемат следващата стъпка към осъществяването на своите цели.

Често тези цели могат да са обаждане или изпращане на запитване за оферта, закупуване на продукт онлайн, или абониране към бюлетин.

Тези действия биват асоциирани с така наречения “процент на реализация“. Процента на реализация изразява съотношението между Вашите уникални посетители и тези, които са предприели желаното от Вас действие.

Например, да кажем, че имате онлайн магазин и Вашия процент на реализация е 3%. Това означава, че 3% от всички уникални посетители, които сте имали на Вашия онлайн магазин, са закупили Ваш продукт. Ако сте имали 100 посещения, 3% от тях са 3 реализирани продажби.

Колкото по-висок е този процент на реализация, толкова по-успешно се представя Вашия уебсайт.

Когато обаче процентът на реализация и/или онлайн продажбите започнат да спадат, тогава е добре да се замисилите какво може да промените.

Важно е да се посочи, че Вашият процент на реализация се влияе от не малко фактори. Въпреки това, дизайнът и настройката на Вашия уебсайт често могат да имат позитивен ефект върху неговото представяне, ако бъдат допълнително проучени и подобрявани с времето.

В такъв случай е лесно да заключим, че когато дизайнът, съдържанието и потребителското преживяване на Вашия уебсайт не отговарят на очакванията (или просто са остарели) на Вашите потребители , то тогава става все по-трудно да спечелите доверието на потенциални клиенти.

2) Получавате чести оплаквания от Вашите клиенти

Докато спадът на процента на реализация е измерим показател, е добре също така да проучите и неизмеримите показатели като удовлетвореност на Вашите клиенти. Това включва всички оплаквания, които може би получавате когато даден потребител не може да намери информация или се затруднява с използването на Вашия уебсайт. 

Тази информация е от особено важно значение и не е добре да се пренебрегва.

Удовлетвореността на Вашите клиенти е в основата на успеха на всеки уебсайт.

Именно заради това е добре да се вслушвате в техните оплаквания, за да подобрите каквото е нужно.

Често опалкванията на клиенти могат да се разделят в две основно категории: общи и конкретни.

Конкретните оплаквания са тези, които Ви показват къде точно е проблемът. Наприме, такива могат да бъдат: “Трудно намирам Вашите контакти“, “Излизате много надолу в Google“, “Не мога да намеря колко ви е доставката за град Х“, и т.н.

Общите оплаквания засягат по-генерални аспекти на Вашия уебсайт като “Уебсайтът Ви е бавен“, “Не мога да намерят тази информация“, и други.

Добре е да се вслушвате и двата вида оплаквания и обратна връзка от Вашите клиенти, защото това е важна информация, която ще Ви помогне да разберете какво трябва да промените.

3) Вашите нива на отпадане са високи

Най-вероятно Ви се е случвало да търсите нещо в Google, да попаднете на даден уебсайт, но след няколко секунди разбирате, че няма да намерите това, което търсите, затова просто натискате бутона за връщане назад и излизате от уебсайта.

Този тип поведение от потребителите се характеризира с показателя за ‘Процент на отпадане‘.

Казано на прост език, този показател описва процента клиенти, които попадат на Вашия уебсайт, но излизат от него, без да са се придвижили на някоя друга страница.

С други думи, страницата, на която са попаднали, ги убеди, че няма да намерят информацията, която търсят, ако продължат да използват Вашия уебсайт.

Това означава, че вероятността те да се превърнат във Ваши клиенти или да научат повече за Вас, вече е в пъти по-малка.

Това всъщност се случва често с много уебсайта и се смята за нормално.

Степента на отпадане от около 50% все още се счита за приемлива в повечето индустрии. Обаче, ако Вашият процент на отпадане е по-висок от този, може да се наложи да преработите или обновите уебсайта си.

За да обясним причината за отпадане, можем просто да кажем, че потребителите не са харесали това, което са видели – дизайн, съдържание, или цялостно потребителско изживяване, и затова са си тръгнали. В някои случаи, дребни промени могат да окажат значителен положителен ефект върху Вашия процент на отпадане, като промяна на шрифт, цветове, или просто реорганизация на съдържанието.

В други случаи обаче, ако това не проработи, ще е нужно да направите цялостен анализ на уебсайта си и да видите какво може да се промени.

4) Дизайнът на вашия уебсайт не е удобен за мобилни устройства

С напредването на технологиите се вдигат стандартите и очакванията на един средностатистически потребител. В днешно време, един посетител на Вашия сайт очаква той да бъде мобилно адаптивен и удобен за неговото мобилно устройство – независимо дали това е смартфон или таблет.

През 2021 год. за много от бизнесите, половината от техния онлайн трафик пристига през мобилни устройства. Тези бизнеси могат да бъдат както онлайн магазини и директории като AirBnb или Booking.com, така и ресторанти, бизнеси в сферата на услугите, и много други.

За да може Вашите потребители лесно да Ви намират и да научават за Вас, Вашият уебсайт е препоръчително да бъде мобилно адаптивен и удобен за всеки вид мобилно устройство.

Ако не знаете дали уебсайта Ви е мобилно адаптивен, можете да го тествате с безплатния инструмент от Google – Тест за удобство за мобилни устройства.

Ако все пак разберете, че уебсайтът Ви не е мобилно адаптивен, е добре да се насочите към препработка или създаване на нов уебсайт, което ще реши този проблем за Вас.

5) Вашият уебсайт е бавен

Когато забележите, че уебсайтът Ви започва да забавя или че вече зарежда много по-бавно от известно време, е добре да се насочите към промени, които да приложите.

Понякога забавянето може да се дължи на голям трафик на Вашия уебсайт. Ако това обаче не е причината, е препоръчително да се обърнете към специалист, който да проучи ситуацията.

Най-честите причини за бавното зареждане на даден уебсайта са:

 • твърде обемни изображения (големи като размер)
 • липсата на кеширане на съдържанието на уебсайта
 • неоптимизиран програмен код
 • лошо качество на използваната хостинг услуга (бавен хостинг)

В днешно време, Вашите посетители очакват уебсайтът Ви да зарежда за около 2 секунди. В не малко проучвания става ясно, че бавното зареждане на даден уебсайт може да бъде пагубно за бизнеса, тъй като това пряко влияе върху доверието и желанеито на клиента да завърши желаното от нас действие.

Независимо какъв вид уебсайт имате – онлайн магазин, директория, фирмен уебсайт, или просто уебсайт-брошура, бързото му зареждане е основен фактор за създаване и поддържане на доверието във Вашия бизнес от страна на всички потенциални клиенти.

6) Започвате да откривате технически проблеми

Съвсем нормално е за всеки уебсайт да се натъкне на технически проблем. Става обаче притеснително, ако започнете да откривате технически проблеми все по-често. Те могат да създадат не само лошо впечатление за Вашите потребители, но и да възпрепятстват доброто Ви класиране в Google.

Някои технически проблеми могат да включват:

 • страници, които не се зареждат
 • контактни форми, които не се изпращат
 • грешки 404
 • грешки от 3-ти страни като външни интеграции на доставчици (онлайн магазин), календари, и други.

Ако започнете да откривате все по-често технически проблеми или неизправности на Вашия сайт, е добре да се замислите за това какво може да промените.

7) Вашият сайт е труден за управление

Всички посочени по-горе проблеми са свързани с потребителското преживяване на Вашите посетители. Добре е, обаче, да се обърнем и към Вас – администраторът на уебсайта.

Ако изпитвате трудности в управлението и администрирането на Вашия уебсайт, може би е добре да се замислите за промяна.

В днешно време много от бизнес уебсайтовете имат нужда от обновяване на съдържанието, качване на новини или актуализации около неговото развитие, или просто добавяне на няколко изображения.

Ако Вашия уебсайт е за онлайн търговия, Вие най-вероятно вече сте се сблъсквали с този тип поддръжка и осъзнавате колко важна е тя.

Преди да започнете създаването на какъвто и да е уебсайт, е важно да прецените за какво и по какъв начин ще го използвате.

Мислите ли да качвате регулярно съдържание? Ако да, в такъв случай е добре да се насочите към някоя от популярните Системи за управление на съдържанието (CMS) като WordPress. Използването на такава система ще улесни значително работата Ви и ще ви позволява без проблем да качвате ново съдържание или да обновявате старо такова.

Всяко уебсайт решение трябва да бъде достатъчно гъвкаво, за да се съчетава с Вашите бизнес цели и планове за развитие. Ако не е, то тогава е добре да се замислите отново за промяна на нещата.

Втора част

Tри лесни стъпки бързо да стартирате обновяването на Вашия уебсайт

Ако може би вече сте попаднали на някои от гореспоменатите признаци и на Вашия уебсайт, ето какво препоръчваме да направите като следващи стъпки.

Тези стъпки не са сложни, но е добре да бъдат изчерпателно направени, за да може обновяването на Вашия уебсайт да бъде максимално добре завършено.

Стъпка 1: Направете проучване за това какво мислят Вашите най-чести клиенти

Първата стъпка започва с Вашата аудитория или Вашите посетители. С тази стъпка е важно да разберете какви са техните нужди и очаквания от типа уебсайт, от който ще се представя Вашия бизнес, преди да започнете да правите каквото и да било обновяване.

Не забравяйте, че първата и най-важна цел на всеки уебсайт е да Ви помогне да постигнете Вашите цели. За да направите това, Вашия уебсайт трябва да направи клиентите и посетителите Ви доволни. Ето защо трябва да започнете с разбирането от какво имат нужда те?

 • Каква информация биха търсили на моя уебсайт?
 • В какъв формат биха очаквали да я намерят – видео, аудио, текстове съдържание?
 • От какви функционалности може да имат нужда? Ако Вашият уебсайт е онлайн магазин, различните функционалности могат да включват ‘Списък с Любими‘, ‘Списък за сравнение на продукти‘, ‘Филтри на всяка категория‘, и т.н.

Отговаряйки си на тези въпроси, Вие вече ще сте много по-близо до създаването на уебсайт, който задоволява нуждите на Вашите потребители и подпомага Вашите бизнес цели.

Как може да разберете всичко това?

Често най-лесният подход е като просто ги попитате. Попитайте Вашите най-чести клиенти за тяхното мнение по Вашия уебсайт – какво харесват, с какво се затрудняват, как търсят продукти като Вашите в Google? Слушайте какво биха казали и как биха го сравнили с други конкуренти.

Стъпка 2: Сравнете отговорите с настоящата ситуация на Вашия уебсайт

След като вече имате събрана обратна връзка от страна на Вашите посетители и клиенти, може да започнете да я анализирате. 

 • Опитайте се да забележите повтарящи се оплаквания или изразени желания
 • Преценете колко добре улавяте за момента очакванията на Вашите клиенти с уебсайта, който имате
 • Направете си кратък списък с промени или подобрения, които виждате, че могат да се случат на пръв поглед, след разговорите с Вашите клиенти

Съвет от Project Yordanov

Разбираме, че това е не лесен процес. Изисква усърден и задълбочен анализ. Въпреки това, е от изключително важно значение за бъдещото развитие на Вашия бизнес в онлайн пространството, и заради това е добре да вложите усилия в него.

Стъпка 3: Оценете възможностите си за обновяване

Вече имате своите крайни цели заложени и план за изпълнение, който ще доведе до подобренията по Вашия уебсайт. Сега е време да разберете как точно бихте могли да стигнете до крайния резултат.

В тази стъпка трябва да изберете подхода, който ще имате към такъв проект. Бихте ли наели агенция или по-скоро човек на свободна практика?

Добре е да разберете какви ще бъдат предимствата и недостатъците на всеки подход.

Ако имате своите колебания и въпроси, ние ще се радваме да Ви бъдем полезни и да отговорим на тях. Свържете се с нас за безплатна консултация.

Заключение

Какви могат да бъдат ползите за Вас и Вашия бизнес?

Разбираме, че всички тези стъпки могат да бъдат смущаващи, ако преди не сте имали опита с тях. Но те остават важна и значима част от процеса на преработване на всеки уебсайт.

След като вече сте запозначи с горните 7 признака, че е време да обновите своя уебсайт, можете съвсем лесно да наблюдавате дали започват да се появяват от време на време.

Когато решите да обновите своя уебсайт, фокусирайте се единствено върху това как може да допринесете качеството на Вашия уебсайт и към добавената стойност за Вашите клиенти.

Всички това ще Ви гарантира сигурно, стабилно и гъвкаво развитие в бъдеще.

Имате още въпроси?

Можете да зададете своите въпроси, като ни пишете директно на hello@projectyordanov.com. Ние ще се радваме да отговорим на Вашия въпрос и да Ви бъдем полезни.

Интересувате се от направата на уебсайт за Вашия бизнес? Разгледайте повече за уеб-дизайн услугите, които предлагаме, и се свържете с нас.

Не забравяйте да споделите статията

About The Author

Scroll to Top